AMPARO CORTÉS

Flamencozangeres Amparo Cortés woont al twintig jaar in België en had lange tijd Wannes van de Velde als vaste gitarist.

Op Candela speelt Van de Velde echter maar in één stuk mee, de hoofdrol is weggelegd voor collega Rafael Sánchez. Daarnaast is in vier stukken ook een fluitist te horen, wat er op wijst dat Cortés zich meer dan op haar vorige cd, Sueños, toelegt op het lichtere genre. De `cante jondo' (diepe zang) is weliswaar niet verdwenen maar er staan op deze cd ook stukken die men met enige moeite mee zou kunnen zingen. Een concessie aan het publiek mag men dat echter niet noemen omdat Cortés opgroeide met dit soort muziek tijdens het regime van dictator Franco die van `echte' flamenco niets moest hebben. Een muzikaal bezwaar is er zeker niet tegen omdat Cortés ook in dit repertoire met succes haar volle gewicht gooit. Dat de teksten, bijna allemaal van Cortés zelf, in vier talen op het inlegvel staan maakt de toegankelijkheid van de liedjes optimaal. Zoals Seguiremos Adelante: `Voorwaarts/ We zullen doorgaan/ Altijd voorwaarts/ Andalusiërs onderweg'.

Amparo Cortés: Candela (MWCD 4025). Distr. Central Distribution.