AMC: nog 15 gevallen zeldzame ziekte

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft nog eens vijftien gevallen van auto-immuunziekte aangetroffen onder slachtoffers van de Bijlmerramp. Het AMC heeft de medische dossiers onderzocht van zeshonderd mensen die zich hebben gemeld bij het meldpunt Bijlmerramp. Of hun ziekte verband houdt met de Bijlmerramp is nog onduidelijk.

Bij auto-immuunziekte keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam, waardoor onstekingen onstaan aan de huid of in organen. Volgens een AMC-woordvoerder zijn de vijftien mensen allemaal behandeld. ,,Het gaat om historische gevallen.'' Het AMC wil nader epidemiologisch onderzoek doen om te achterhalen of de ziektegevallen veroorzaakt zijn door de ramp.

Eerder waren al dertien gevallen van de ziekte geconstateerd, alle dertien patiënten waren betrokken bij de ramp als bewoner of hulpverlener. Patholoog J. Weening van het AMC meldde deze gevallen tijdens zijn verhoor door de enquêtecommissie. Hij sprak van een ,,zeer zeldzame aandoening'' die vooral bij opmerkelijk veel mannen was opgetreden. De patiënten leden aan zogeheten systemische auto-immuunziektes, waarbij er onstekingen in huid, longen en nieren optreden. De oorzaak van deze zeldzame ziekte is onbekend.

Volgens een woordvoerder heeft het AMC de vijftien nieuwe gevallen van de ziekte gemeld bij de hoofdinspectie voor de volksgezondheid. ,,We hebben er opnieuw op aangedrongen dat de inspectie alle huisartsen in het land aanschrijft. Mogelijk dat we dan nog een aantal gevallen ontdekken.''

Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS zullen de gegevens van het AMC wel gebruikt worden bij het lichamelijk onderzoek dat de arbodienst KLM is begonnen onder driehonderd mensen. De KLM werkt daarbij samen met de gemeente Amsterdam en VWS. Het AMC zal volgens een woordvoerder niet meewerken aan dat lichamelijke onderzoek. ,,Ongericht lichamelijk onderzoek zorgt alleen maar voor onrust onder de slachtoffers.'' Nieuwe gevallen van de auto-immuunziekte zullen volgens hem niet worden ontdekt: de ziekte openbaart zich binnen vier jaar, de ramp was op 4 oktober 1992.