Uitstel vrijlating IRA-gevangenen gevraagd

De Britse regering heeft gisteren de rechter gevraagd de vrijlating van vier gevangenen die lid zijn van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) tegen te houden.

Een van de vier, Patrick Magee, was betrokken bij een bomaanslag in Brighton, waarbij Margaret Thatcher ternauwernood aan de dood ontsnapte. In het vredesakkoord voor Noord-Ierland is afgesproken dat leden van alle Noord-Ierse terreurgroepen die een bestand in acht nemen voor juli volgend jaar in vrijheid zullen worden gesteld. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw heeft het inschakelen van de rechter een juridische reden die verband houdt met het feit dat Magee en de andere drie niet door een Noord-Ierse maar door een Engelse rechtbank zijn veroordeeld. ,,De regering houdt zich aan de afspraken van het Goede Vrijdag-akkoord'', aldus een woordvoerder, die ontkende de IRA onder druk te willen zetten. Beoogd premier David Trimble weigert Sinn Féin-leden in zijn ministerraad zolang de IRA niet ontwapent. Nog gevangen IRA-leden hebben gisteren gezegd dat de IRA op dit moment geen ,,gebaar'' van goede wil moet maken. (Reuters, AP)