TV COMPONISTEN

,,Popmuziek en showmuziek liggen niet zover uit elkaar. Een liedje moet vooral catchy zijn en direct aanslaan. Het beste is het wanneer een melodie meteen meefluitbaar is.''

Gitarist/componist Ruud Mulder werd in de jaren tachtig bekend als de drijvende kracht achter de popband Spargo, bekend van de hit Baby you and me. Via zijn managementbureau (gelieerd aan tv-producent John de Mol) kwam hij vervolgens terecht in televisieland. Hij componeerde muziek voor series als In voor- en tegenspoed en Homerun. Het zwaartepunt van zijn werk ligt echter op het gebied van `tunes'. Zo schreef hij de herkenningsklanken voor De 5 uur show, Loveletters, 5 tegen 5 en Business Update. ,,Ik vind tunes componeren nog steeds het leukste dat er is. In dertig seconden iets neerzetten dat pakt vanaf de eerste maat, de kijker uitdaagt verder te kijken en ook nog de opdrachtgever tevreden stelt. Dat is een ultieme uitdaging.''

Mulders popverleden hoor je in zijn huidige tv-werk. ,,Het wordt toch altijd wel wat funky'', geeft hij toe. ,,Maar bij opdrachtwerk moet je meerdere stijlen beheersen. Bovendien zijn er modegolven. Zo wordt tegenwoordig veel gewerkt met computers en synthesizers. Het allerbelangrijkste blijft dat je een gekozen stijl goed uitvoert. Dus: als je swing wilt, neem je de beste blazers die je kan vinden en als je dancemuziek maakt, moet je niet een of ander tuttig beatje gebruiken.

Ik vind Hans Zimmer, die de muziek voor Lion King heeft geschreven, erg goed. Voor die film maakte hij een mix van moderne pop en Afrikaanse ritmes, met een Hollywood glamoursausje erover. Toch wordt het nergens commercieel en onecht. Dat streef ikzelf ook na. Mijn muziek moet breed en toegankelijk zijn, maar mag nooit kitsch worden.''

(Foto Harmen de Jong)