Topman Attema van Start weg na conflict

Directeur S. Attema van Start-uitzendbureaus is uit zijn functie gezet door een `vertrouwensconflict' met de Raad van Commissarissen. Attema zat al een half jaar ziek thuis.

Het is niet duidelijk of Attema bij Start blijft werken. ,,Je mag niet uitsluiten dat hij bij Start werkzaam blijft'', aldus een woordvoerder van Start. Het bedrijf wil niets kwijt over de inhoud van het vertrouwensconflict tussen Attema en de Raad van Commissarissen.

Ook personeelsmanager G. Vink en J. van der Stam, directeur van ASV Diensten heeft zich twee weken geleden ziek gemeld. ASV Diensten is een alliantie tussen Start, uitzendbureau Vedior en de Arbeidsvoorziening. Directeur Uitzenden J. van Schaik neemt voorlopig de plaats in van de aan de kant geschoven Attema. Hij zal over twee weken ook aan de ondernemingsraad worden voorgedragen als opvolger van Attema.

Volgens de Raad van Commissarissen heeft het vertrek van Attema niets te maken met de kwakkelende ontwikkeling van ASV Diensten dat in november van het vorig jaar officieel werd opgericht. Ruim achthonderd medewerkers van Start kwamen in dienst bij ASV Diensten. De samenwerking van de drie deelnemende partijen verliep verre van vlekkeloos.

Tegen de samenwerking werd protest aangetekend door Randstad, Manpower, Unique en Adecco bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Reden was dat ASV Diensten oneigenlijk gebruik zou maken van de kennis van de overheids-instantie Arbeidsvoorziening. Hierdoor zou ASV Diensten zich schuldig zou maken aan concurrentievervalsing. De NMa wees de bezwaren van de uitzendbureaus van de hand.

Attema was twintig jaar lang het gezicht van Start. Het uitzendbureau werd in de jaren zeventig opgericht door de overheid, vakbonden en werkgeversorganisaties als tegenwicht voor de commerciële uitzendbureaus. Deze drie partijen vormden ook het bestuur van Start, dat zich vooral richtte op de deelname van kansarmen in het arbeidsproces. Op Randstad na is Start met een omzet van 1,9 miljard gulden per jaar het op één na grootste uitzendbureau van Nederland.