SNS Reaal in drie jaar naar beurs

Bank en verzekeraar SNS Reaal gaat binnen drie jaar naar de beurs. De snelle groei van de financiële groep maakt het aantrekken van vermogen via een beursgang noodzakelijk.

Dit heeft SNS vanochtend tijdens de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt. ,,Die beursgang komt snel dichterbij. Nu vullen we ons vermogen nog aan via achtergestelde leningen, maar daarmee lossen we het probleem niet op'', aldus bestuursvoorzitter J. Vugts. Naast bankieren en verzekeringen bouwt SNS een investeringsmaatschappij (leasing, onroerendgoed) op die veel kapitaal vergt.

Vugts kon vanochtend geen details geven over de beursgang. ,,We zijn nog niet in gesprek met investment-banken'', zei Vugts. Volgens hem is het geen unicum dat een (coöperatieve) spaarbank naar de beurs gaat. ,,In Engeland en Zweden is dat al gebeurd. In feite is verzekeraar Aegon ook op die manier begonnen.'' Vugts verwacht dat de zeggenschap over de aandelen SNS in handen komt van een stichting, ,,vergelijkbaar met de Vereniging Aegon''.

Tegelijk met de beursgang is SNS op zoek naar partners in het buitenland om via samenwerking meer kritische massa in Europa te krijgen. ,,We zijn in gesprek met partijen in de buurlanden. Bijvoorbeeld op het gebied van beleggingsfondsen is samenwerking heel goed mogelijk'', aldus Vugts.

In het afgelopen jaar nam de nettowinst van de financiële groep met 17 procent toe tot 303 miljoen gulden. Vooral de SNS Bank leverde samen met de `ethische' ASN Bank met een winstgroei van 20 procent (tot 182 miljoen) een belangrijke bijdrage aan het hogere resultaat. De aanhoudende populariteit van het beleggen en de hogere provisies voor verzekeringsproducten liet de baten van de bank (plus 13 procent) stijgen. Terwijl het spaartegoed met slechts 1,5 procent toenam, groeide het vermogen van de beleggingsfondsen met meer dan eenderde. Bijna 40 procent van de particuliere klanten van SNS belegt in aandelen of in beleggingsfondsen.

Het 21 procent hogere resultaat van de verzekeringsactiviteiten (128 miljoen) is grotendeels te danken aan de levensverzekeringen. Het resultaat steeg hier met bijna 14 procent tot 168 miljoen. Ook de bij de winst meegetelde koerswinsten binnen de verzekeringstak gaven het resultaat een flinke impuls.

De investeringsmaatschappij SNS Reaal Invest zag de nettowinst met bijna de helft toenemen tot 27 miljoen. Voor de komende jaren verwacht Vugts een nog snellere groei van de investeringsmaatschappij die van SNS een all finance-concern moet maken.