Rijkaard laat Oranje-selectie intact

Bondscoach Frank Rijkaard houdt voorlopig vast aan zijn opzet met een vaste groep internationals toe te werken naar `Euro 2000', het Europees kampioenschap voetbal in Nederland en België. Hoewel reservekeeper Oscar Moens in het doel van AZ de gekste capriolen uithaalt en linkerspits Boudewijn Zenden bij Barcelona niet is verzekerd van een basisplaats, handhaaft Rijkaard het vertrouwen in de groep waarmee hij dit seizoen is begonnen. Voor de beladen oefenwedstrijd tegen Argentinië, volgende week woensdag in de Arena, breidde Rijkaard zijn selectie uit tot twintig spelers. Marc Overmars en Michael Reiziger, die vanwege blessures het duel met Portugal misten, keren terug in Oranje.

Hoewel de bondscoach wederom geen beroep deed op ervaren krachten als Aron Winter en Wim Jonk benadrukte hij dat die routiniers nog niet hoeven te vrezen dat hun interlandcarrière voorbij is. ,,Ik zou een selectie van wel veertig of vijftig potentiële internationals kunnen samenstellen'', vertelde Rijkaard gisteren in Zeist. ,,Daar horen Winter en Jonk nog steeds bij. Ik heb ze niet afgeschreven. Maar het is nog te vroeg verandering aan te brengen in het plan dat ik oorspronkelijk heb opgesteld. Ik heb bewust gekozen voor een jonge doelman achter Van der Sar. Moens kan nu ervaring opdoen.''

De bondscoach was ingenomen met de keuze van FC Utrecht-spits Michael Mols, die gisteren bekend maakte dat hij vanaf volgend seizoen in de Schotse competitie bij Glasgow Rangers gaat voetballen. ,,Ik heb die keuze ook gemaakt om mijn selectie voor het Nederlands elftal niet in gevaar te brengen'', lichtte Mols toe. Rijkaard vertelde dat Rob Jansen, de zaakwaarnemer van Mols, hem had ingelicht over de motieven van Mols voor de Rangers te kiezen. ,,Jansen wilde weten hoe ik daar over dacht. Maar ik heb mijn vertrouwen uitgesproken in Michael. Hij heeft zijn hart en zijn gevoel gevolgd.''

De 36-jarige bondscoach voorspelde een pittige wedstrijd tegen Argentinië, dat ongetwijfeld revanche zal willen nemen voor de uitschakeling in de kwartfinales op het WK in Frankrijk. ,,De nieuwe bondscoach Bielsa heeft maar liefst 33 spelers opgeroepen, waaronder alle internationals die in Europa spelen. Dat bewijst hoe serieus de Argentijnen deze wedstrijd nemen. Er staat voor hen eer op het spel, omdat Oranje op het WK nu eenmaal een goede indruk heeft achtergelaten.''

Voor het Olympisch elftal staat volgende week veel meer dan alleen prestige op het spel. Jong Oranje speelt dinsdagavond in Enschede in groep 6 tegen regerend Europees kampioen Spanje. ,,Bij winst staan we met anderhalf been in de volgende ronde van het EK-kwalificatietoernooi'', besefte coach Han Berger. De negen poulewinnaars en de beste zeven nummers twee plaatsen zich voor een tussenronde, die in een thuis- en een uitwedstrijd wordt afgewerkt. De winnaars kwalificeren zich voor de eindronde van het Europees kampioenschap. De beste vier landen van dat toernooi mogen naar de Spelen van Sydney in 2000.

Hoewel de Spelen nog ver weg zijn voor de Nederlandse jeugdinternationals heeft Berger nu al met competitie-leider Will van Rhee overlegd hoe Sydney 2000 kan worden ingepast in het programma voor het seizoen 2000-2001. De Spelen worden immers gehouden in een periode (26 september tot 9 oktober), waarin volop (internationaal) wordt gevoetbald. ,,Van Rhee heeft me verzekerd dat ik het sterkste elftal mee kan nemen naar Sydney'', vertelde Berger. ,,Al moet ik wel hopen dat voor die tijd niet te veel spelers uit mijn selectie naar het buitenland zijn vertrokken.''

De coach van het Olympisch elftal mag op de Spelen tevens drie dispensatiespelerts oproepen die ouder zijn dan 23 jaar. Kunnen Kluivert, Seedorf en Davids mogelijk een olympische droom in vervulling zien gaan? Hoewel het volgens Berger nog ,,een hypothetische kwestie'' is, lijkt het nu al uitgesloten dat hij een beroep kan doen op spelers van een dergelijk kaliber, omdat de A-internationals tijdens de Spelen Europese verplichtingen bij hun clubs hebben. Toch is het ook voor Berger een prikkelende gedachte. ,,Ook in Nederland staat het Olympisch elftal steeds meer in de belangstelling. We spelen tegen Spanje waarschijnlijk in een uitverkocht stadion en de wedstrijd is live op televisie. Dat is een unicum.''