Primakov naar VS voor `bedelreis'

Ondanks druk om thuis te blijven is de Russische premier Primakov begonnen aan een bezoek aan de VS. In het geval van een NAVO-bombardement tegen Joegoslavië breekt hij zijn reis af, zo liet hij vanmorgen weten.

Omdat Ruslands noodlijdende economie niet langer zonder een nieuwe injectie van IMF-miljarden kan, zo concluderen de media, neemt de premier het risico van een pijnlijke ontvangst op de koop toe. Moskou is ,,categorisch'' tegen een NAVO-optreden in de kwestie-Kosovo, maar telt internationaal nauwelijks nog mee. Op de vraag of Primakov zijn reis gezien de bombardementsdreiging niet beter kon opschorten, mompelde hij maandag: ,,Ik hoop dat er geen aanvallen komen.''

Om de Russen niet al te zeer te schofferen heeft president Clinton in een brief aan president Jeltsin het Amerikaanse Kosovo-standpunt uitgelegd. Het vrijwel uitgerangeerde staatshoofd ,,bestudeert de inhoud en werkt aan een antwoord'', aldus een Kremlin-woordvoerder vanmorgen.

Hoewel Primakov in Washington een reguliere sessie komt bijwonen van de Amerikaans-Russische commissie van hem en vice-president Al Gore, schrijven de Russische kranten dat hij vooral ,,geld gaat halen''. Als Rusland niet snel een IMF-lening van ruim vier miljard dollar in de wacht sleept zal het zijn schuldverplichtingen (17,5 miljard dollar dit jaar) niet nakomen. Mist Rusland afbetaling op eerdere IMF-kredieten en staatsobligaties, dan keldert 's lands kredietwaardigheid tot de pariastatus van landen als Somalië en Libië.

De ,,prijs'' die Moskou betaalt voor steun aan de Serviërs zou ,,te hoog'' zijn geworden, zo schrijft de krant Segodnja. Onder de kop ,,Alleen NAVO-raketten kunnen het vliegtuig van Primakov nog onderscheppen'' meldt het blad dat Moskou allang bereid is de Joegoslavische president Miloševic ,,te offeren in ruil voor IMF-kredieten''. Zakenblad Kommersant is nog cynischer: ,,Lot IMF-lening wordt beslist in Belgrado.''

Zijn voorganger Boris Fjodorov roept de geldschieters op om ,,geen houten kopeke'' aan de huidige Russische regering te lenen, en drong er vanmorgen met klem op aan om Primakovs bedelreis uit te stellen. Hij wees erop dat de premier in een pijnlijke situatie raakt, indien hij zijn Amerikaanse gastheren de les gaat lezen over Kosovo, en tegelijk zijn hand ophoudt voor dollars.

Opvallend is het voortdurende zwijgen van president Jeltsin, die de Amerikanen vorig jaar nog waarschuwde voor ,,een Derde Wereldoorlog'' indien zij Irak zouden aanvallen. Waarnemers leiden daaruit af dat het Kremlin zijn buik vol heeft van Miloševic, ,,die altijd speculeert op de onenigheid tussen de Russen en de NAVO''.

Primakov praat met Clinton en vice-president Al Gore, met VN-chef Kofi Annan en IMF-directeur Michel Camdessus.