Microsoft wil schikken

Microsoft is van plan schikkingsgesprekken te beginnen met het Amerikaanse departement van Justitie. Daarmee zou een einde komen aan het lopende proces.

Bronnen binnen Justitie en Microsoft hebben bevestigd dat de partijen de mogelijkheden bekijken. Joel Klein, hoofd van de afdeling antitrust bij het departement, gaf gisteren echter een lauw commentaar en zei alleen dat hij ,,openstaat voor een schikking''. Klein zei echter ook nog niets te hebben gehoord van Microsoft.

De Amerikaanse overheid beschuldigt Microsoft ervan de antimededingingswetten te hebben overtreden en misbruik te maken van zijn monopoliepositie op het gebied van besturingssystemen (Windows). Daarnaast zou het bedrijf ook proberen zijn monopolie uit te breiden tot dominantie op Internet door middel van zijn browser Explorer. Om dat doel te bereiken zou het bedrijf van Bill Gates hebben geprobeerd Netscape uit de markt te drukken.

Geruchten over schikkingsgesprekken werden het eerst gemeld in de Wall Street Journal. Functionarissen van beide partijen bevestigden later anoniem dat de mogelijkheden voor een oplossing buiten de rechtszaal worden onderzocht. Het proces wordt in de week van 12 april hervat.