Meer tijd nodig voor rapport Bijlmerramp

De parlementaire enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer kampt met een aantal problemen en heeft de Tweede Kamer opnieuw meer tijd gevraagd. In de loop van de middag zou hierover een besluit worden genomen, maar de verwachting is dat nog eens drie weken uitstel wordt gegund. Aanvankelijk zou het onderzoek begin februari worden beëindigd, maar dit bleek al gauw onhaalbaar. Als nieuwe datum voor het eindrapport werd toen gekozen voor 31 maart aanstaande. Nu wordt het niet eerder dan 22 april. De commissie onderzoekt een aantal aspecten van de ramp met het vrachtvliegtuig van El Al op 4 oktober 1992.

De commissie, voorgezeten door het CDA-Kamerlid Meijer, heeft in de afgelopen dagen de openbare verhoren van onder meer de politici geanalyseerd en vastgesteld, zoals een woordvoerder het noemt, ,,dat hierbij nieuwe vraagpunten zijn ontstaan''. De voormalige fractiewoordvoerders van de regeringspartijen PvdA, VVD en D66 is onlangs een aantal vragen voorgelegd over hun contacten met premier Kok over de ramp. Tijdens zijn openbare verhoor verklaarde Kok dat hem nimmer ,,op het niveau van fractievoorzitters'' om hulp is gevraagd bij de afwikkeling van de vliegramp. De oud-fractieleiders bestrijden dit niet, maar hebben in een eerste reactie verklaard dat de ramp in de marge van het kabinetsraad enkele keren met Kok is besproken.

De commissie worstelt verder nog met onduidelijkheden over een deel van de vracht. ,,Het onderzoek naar de lading is nog niet afgerond'', aldus de woordvoerder. Zo beschikt de commissie nog steeds niet over de orginele documenten behorend bij 20.000 kilo vracht. Een derde vertragende factor is dat men de resultaten van het AMC-onderzoek naar gezondheidsklachten wil afwachten.