Laar nieuwe premier Estland

Mart Laar wordt premier van Estland. Het Estse parlement accepteerde gisteren met 53 tegen 48 stemmen zijn regeringsprogramma. De vertrouwensstemming stelt Laar in staat een nieuwe regering te vormen. Die regering wordt een sterk hervormingsgezinde coalitie van de drie partijen die onlangs op basis van hun voorgenomen samenwerking de parlementsverkiezingen wonnen: Laars eigen Vaderland Unie, de Hervormingspartij van Siim Kallas en de Gematigden van Andres Tarand. De grootste partij in de Estse politiek, de Centrumpartij van ex-premier Edgar Savisaar, neemt niet aan de coalitie deel omdat de leiders van de drie betrokken partijen wiegeren met Savisaar samen te werken. Laar zei gisteren dat de eerste prioriteit van zijn regering bestaat uit de aansluiting bij de Europese Unie in het jaar 2003 en toenadering tot de NAVO. (Reuters)