Krajicek moeiteloos langs Safin, Sampras weer nummer één

Tennisser Richard Krajicek heeft gisteren met speels gemak de kwartfinales bereikt van het Super-Negentoernooi van Key Biscayne. De als zevende geplaatste Nederlander stond in Florida in de vierde ronde slechts vier games af aan de Rus Marat Safin, die hij in vijftig minuten versloeg, 6-3 en 6-1

Pete Sampras is de volgende tegenstander van Krajicek. De Amerikaan wordt maandag weer de nummer één van de wereld. Sampras heroverde gisteren zijn positie door een overwinning (6-4 en 6-4) op Albert Costa én het verrassende verlies van Carlos Moya tegen de Fransman Sebastien Grosjean, 6-4, 4-6 en 6-7 (9-11).

De 27-jarige Sampras raakte vorige week in Indian Wells zijn koppositie kwijt aan Moya. De Amerikaan heeft al 263 weken de ranglijst aangevoerd. Zeven minder dan Ivan Lendl, die recordhouder is met 270 weken. In Key Biscayne konden vier spelers Moya verdrijven: Sampras, Corretja, Kafelnikov en Rafter. Van dat kwartet drong alleen Sampras door tot de beste acht.

Krajicek en Safin stonden gisteren voor de eerste keer tegenover elkaar. De 19-jarige Rus, maandag opgenomen in de Davis-Cupploeg van Rusland voor de wedstrijd tegen Duitsland, werd vorig jaar uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar. Hij steeg op de wereldranglijst van plaats 204 naar 23.

In Key Biscayne versloeg Safin een ronde eerder de Australiër Mark Philippoussis, vorige week nog de winnaar van de Super-Ninetoernooi in Indian Wells. Maar tegen Krajicek was de jonge Rus volstrekt kansloos. Op Stadium Court, bij dertig graden en een onbewolkte hemel, serveerde Krajicek ijzersterk. Hij sloeg 14 aces en won 92 procent van zijn eerste opslagen. Ook vanaf de baseline controleerde Krajicek het duel. Hij sloeg 24 winners (tegen Safin 10) en iets minder afzwaaiers, 16 tegen 18. Op eigen opslag moest hij twee keer een breekpunt wegwerken.

Krajicek kan het duel met Sampras met vertrouwen tegemoetzien. De twee stonden zeven keer tegenover elkaar. Krajicek won er vijf, waaronder de laatste drie onderlinge duels. Slechts één andere speler in het circuit staat positief tegen Sampras: Wayne Ferreira 5-4.

Krajicek zal door zijn prestaties in Key Biscane, het 11-daagse evenement dat ook wel het vijfde grandslamtoernooi wordt genoemd, stijgen naar de zesde plaats op de wereldranglijst. Als hij het toernooi wint, verdringt 's lands topspeler ook nog de huidige nummer vijf Patrick Rafter.