Kamer wil impuls voor duurzame energie

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Jorritsma van Economische Zaken bij wet de ontwikkeling van duurzame energie garandeert. De Kamer vreest dat op een vrije stroommarkt waar de prijzen dalen, de ontwikkeling van de duurdere duurzame energie stagneert.

PvdA-Kamerlid Crone dient hiervoor vandaag een motie in tijdens de finale behandeling van de Elektriciteitswet. Hij krijgt in elk geval steun van coalitiegenoten VVD en D66. De motie heeft tot doel dat alle partijen op de stroommarkt bewerkstelligen dat ze op termijn 10 procent van hun verkopen duurzaam produceren. Daar geldt ook voor geïmporteerde stroom. Crone wil een systeem van verhandelbare energiecertificaten, zoals in de wet als mogelijkheid is opgenomen. Een bedrijf dat meer duurzame energie heeft dan de wet voorschrijft, kan dit verkopen aan een bedrijf dat nog onder het streefcijfer zit. Via de certificaten ontstaat een aparte markt voor duurzame energie. (ANP)