Internationale beurzen

LONDEN

De koersen op beurs in Londen daalden vanochtend met meer dan 1 procent, in navolging van het lagere slot op Wall Street gisteravond. De FTSE 100-index daalde met 75 punten tot 6207 punten. Het opvallendste aandeel – een koersstijging van bijna 10 procent – was P&O dat bekend maakte voor 5 miljard gulden aan onroerend goed en deelnemingen te willen verkopen. Ook de plannen van een beursgang van rederij P&O Nedlloyd, een joint-venture met het Nederlandse Nedlloyd, werden nog eens herhaald.

FRANKFURT

In Duitsland daalde de DAX-index met zo'n 2 procent tot onder de psychologisch belangrijke 5.000-puntengrens. Volgens handelaren reageerde de index op de daling in New York en verdwijnt er bovendien geld van Europese naar Aziatische beurzen.

PARIJS

De Franse CAC 40-index was aan het einde van de ochtend ruim een procent lager op 4185. De koers van Vivendi (communicatie, vervoer, energie) daalde met ruim 3 procent na het nieuws over de acquisitie van het Amerikaanse waterleidingebedrijf US Filter voor 6,2 miljard dollar. Strategisch juist, maar wel duur, zeiden analisten.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York sloot gisteren wederom niet boven de 10.000-puntengrens. De toonaangevende Dow-Jonesindex daalde met 13 punten (0,15 procent) tot 9890 punten. De weerstand tegen die grens heeft vragen opgroepen over de gezondheid van de Amerikaanse markt. Gisteren betrof de onzekerheid voornamelijk technologiefondsen. ,,Een mijnenveld'', zei een handelaar. Afgelopen vrijdag waren de koersen van computerproducenten IBM en Hewlett-Packard al gedaald, gisteren volgde beurslieveling Dell. Dat verloor meer dan 5 procent nadat een analist met sombere voorspellingen kwam.

TOKIO

De Nikkei beursindex in Tokio daalde vandaag met 360 punten, ofwel 2,2 procent, tot 16.019 punten. Oorzaak waren de daling in New York en winstnemingen na de scherpe stijging (660 punten) van afgelopen vrijdag.