Ierland pakt witwassen zwart geld aan

De Ierse minister van Handel, Noel Treacy, heeft gisteren maatregelen afgekondigd voor de aanpak van buitenlandse bedrijven die het land gebruiken voor frauduleuze activiteiten zoals het witwassen van zwart geld en belastingontwijking. Dublin is bezorgd dat de Ierse reputatie wordt aangetast door de indruk dat het land een paradijs is voor postbusbedrijven die actief zijn in internationale financiële fraude. Volgens sommige media zouden zo'n 40.000 bedrijfjes in Ierland zijn geregistreerd, louter om grote bedragen buiten de belasting te houden. Ze worden nu volgens de nieuwe wet verplicht om aan te tonen dat ze werkelijk zaken doen in Ierland, een Ierse directeur hebben en een borg van ten minste 20.000 Ierse pond (15.750 euro) bij een bank hebben gestort. (Reuters)