Haitink viert alsnog verjaardag

Het Koninklijk Concertgebouworkest vierde gisteravond in het Amsterdamse Concertgebouw officieel de zeventigste verjaardag van eredirigent Bernard Haitink in aanwezigheid van koningin Beatrix, prins Claus – de beschermheer van het orkest - en tal van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de vice-premiers Borst en Jorritsma. Haitinks zeventigste verjaardag viel al op 4 maart, dit feestconcert was het laatste van een reeks van acht concerten die Haitink de afgelopen twee weken met veel succes leidde bij het Concertgebouworkest, waarvan hij van 1963 tot 1988 chef-dirigent was.

Het concert van gisteravond - dat ook zondagmiddag al was gegeven – werd geopend met het Vierde pianoconcert van Beethoven, met de Amerikaanse pianist Emanuel Ax als solist. De uitvoering als geheel was een bijzondere gelegenheid waardig. Beethovens mooiste pianoconcert klonk met behoedzame grandeur, zich voornamelijk en erg subtiel afspelend tussen de sterktegraden piano en mezzoforte. Slechts enkele passages klonken forser maar nooit bombastisch. In het Andante zakte het tempo tot serieuze bezinning, verder heersten in het heldere klankbeeld lichte mildheid en milde lichtheid: Ax speelde met klare en spitse tinkelende en rinkelende klanken. Het concert werd besloten met een briljante weergave van Ravels Daphnis et Chloé, al enkele keren eerder gespeeld en hier vorige week besproken.

Na het concert was er in aanwezigheid van koningin Beatrix en prins Claus in de Spiegelzaal een laatste feestelijke huldiging van Haitink, die de afgelopen weken op verschillende bijeenkomsten was geëerd met de uitreiking van verschillende cd-uitgaven, een liber amicorum en de – particulier uitgegeven – `Haitinkbijbel' waarin muziekboekhouder Nico Steffen alle feiten over Haitinks dirigentencarrière heeft gebundeld. Een selectie uit het orkest speelde onder leiding van fagottist en componist Kees Olthuis Happy birthday to you als Ländler, als ragtime, als tango en in zigeunerstijl, met violist Henk Rubingh als primasz.

Orkestdirecteur Loot overhandigde Haitink een oorkonde ter bevestiging van zijn status als eredirigent. Hoboïst Jan Kouwenhoven, de voorzitter van de vereniging `Het Concertgebouworchest' prees de persoonlijke en muzikale sfeer van de afgelopen weken, die voortaan elk jaar met de eredirigent moeten worden herhaald. Volgens Kouwenhoven zijn de problemen uit de jaren rond Haitinks vertrek `vergeven en vergeten'. Dat werd beaamd door Haitink: ,,Wij hebben ons best gedaan, maar het Concertgebouworkest en ik komen niet onder elkaar uit.''

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest, Collegium Vocale Gent en Chapelle Royale m.m.v. Emanuel Ax (piano). Programma: L. van Beethoven: Vierde pianoconcert; M. Ravel: Daphnis et Chloé. Gehoord: 22/3 Concertgebouw Amsterdam.