Gucci moet onderhandelen met bieder

Het Italiaanse modehuis Gucci moet onderhandelen met het Franse modehuis LVMH over het overnamebod van 16 miljard gulden op Gucci. Dat heeft de Amsterdamse rechter gisteren bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door LVMH.

Het was de tweede rechtszaak tussen beide bedrijven in hun overnamestrijd die al enige weken duurt.

Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) bracht dit weekeinde een bod uit op alle aandelen Gucci van 81 dollar per aandeel. Daarbij inbegrepen zijn 39 miljoen nieuwe aandelen die Gucci afgelopen vrijdag voor 6 miljard gulden heeft verkocht aan een ander Franse bedrijf, het detailhandelsconcern Pinault Printemps Redoute (PPR). De rechter vond dat Gucci het bod van LVMH moest beoordelen met het ,,huidige'' bestuur, dus zonder de vier nieuwe commissarissen die PPR zou mogen benoemen als onderdeel van de alliantie tussen Gucci en PPR. Ook de `strategische commissie' van de nieuwe raad van commissarissen, waarin PPR de meerderheid zou krijgen, mag voorlopig nog niet geformeerd worden.

LVMH heeft de afgelopen weken op de beurs in Amsterdam en New York een belang van 34 procent in Gucci opgebouwd. Daarna heeft Gucci zich tegen een `sluipende' overname door LVMH verzet middels een personeelsoptieplan – waarover de eerste rechtszaak gaat – en de alliantie met PPR. Het belang van LVMH is daardoor verwaterd tot 22 procent. De eis van LVMH dat de transactie van Gucci met PPR volledig ongedaan zou worden gemaakt, is niet ingewilligd door de rechter. Wel herstelde de rechter het stemrecht op de aandelen Gucci die in het bezit zijn van LVMH. Dat stemrecht was bevroren tot de uitspraak (22 april) in de eerste rechtszaak.

Het huidige bod van LVMH op Gucci is alleen geldig als LVMH meer dan 50 procent van de uitstaande aandelen zou verkrijgen. Als het bod wordt geaccepteerd, verdient PPR, dat 75 dollar per aandeel betaalde, bijna 600 miljoen gulden aan zijn `reddingsactie'. Na afloop van de negen uur durende rechtszaak voor de Amsterdamse ondernemingskamer – Gucci NV is statutair in Nederland gevestigd – maakten vertegenwoordigers van LVMH duidelijk dat ook een bod van PPR op alle aandelen Gucci welkom zou zijn. Waar LVMH niet op zit te wachten is een minderheidsaandeel in Gucci, terwijl PPR de zeggenschap over Gucci heeft. ,,We willen geen belang in een bedrijf dat ook supermarkten en warenhuizen omvat'', zei een vertegenwoordiger van LVMH. Op de beurs in Amsterdam steeg de koers van het aandeel Cucci met bijna 10 procent (6,70 euro) tot 73,30 euro.

Gucci is van plan met hulp van PPR een groep van luxe merken te formeren, zoals ook LVMH (mode, parfums en champagne) heeft gedaan met onder meer de merken Dior (parfums), Kenzo en Moët & Chandon. Gucci zou om te beginnen voor 2 miljard gulden een Frans parfumhuis Sanofi Beauté overnemen van Artemis, eigendom van François Pinault, oprichter van PPR. Maar als de overname van Gucci door LVMH doorgaat, zo heeft LVMH laten weten, zou die transactie niet doorgaan.