Ex-gijzelaar klaagt Iran aan

De Amerikaanse journalist Terry Anderson, die ruim zes jaar (1985-'91) heeft doorgebracht als gijzelaar van een fundamentalistisch shi'itische groep in Libanon, eist via de Amerikaanse rechter 100 miljoen dollar van de Iraanse regering die zijn ontvoerders tot hun actie zou hebben aangezet.

Andersons advocaat zei te hopen dat Iran op de aanklacht zal reageren, ,,omdat hun president onlangs heeft gezegd dat Iran deel wil uitmaken van de familie van naties en dat hij de wettelijke orde respecteert''. Anderson zelf zei gisteren het Witte Huis als belangrijkste obstakel te beschouwen. Het Congres aanvaardde vorig najaar een wet die de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken dwingt schadevergoeding te helpen loskrijgen van landen die schuldig zijn bevonden aan steun voor terrorisme waarbij Amerikaanse burgers zijn gedood of gewond. Maar president Clinton heeft die bepaling geblokkeerd. ,,Voor haar eigen politieke agenda wil de regering-Clinton niet dat particuliere rechtszaken een hindernis vormen'' in de buitenlandse politiek, aldus Anderson. (Reuters, AP)