Ecevit overleeft, verbod Partij van de Deugd geëist

De Turkse premier, Bülent Ecevit, heeft gisteren een motie van wantrouwen in het parlement overleefd. In een tweede overwinning slaagde Ecevit erin behandeling te vertragen van een voorstel om de verkiezingen van 18 april uit te stellen.

De motie van wantrouwen werd verworpen met 236 stemmen voor tegen 241. De oppositie, een ad hoc verbond van de moslim-fundamentalistische Partij van de Deugd en ontevreden seculiere parlementariërs die hun zetel dreigen kwijt te raken, had 276 stemmen nodig om de regering van de sociaal-democraat Ecevit naar huis te sturen.

Het was de afgelopen dagen al duidelijk geworden dat de oppositie de benodigde stemmen niet bijeen zou kunnen brengen. De oppositie kwam daarom zondag met een voorstel om de verkiezingen uit te stellen, wat eveneens tot politieke chaos zou leiden. Voor aanvaarding van een dergelijke motie is slechts een eenvoudige meerderheid nodig. Parlementsvoorzitter Uluc Gurkan verwees dit voorstel gisteren echter door naar een subcommissie. Er is weinig kans dat de motie in het parlement komt vóór de verkiezingen.

Een Turkse aanklager bracht de fundamentalistische beweging tegelijk een slag toe door ontbinding van de Partij van de Deugd te eisen met het argument dat deze de voortzetting vormt van de vorig jaar ontbonden Welvaartspartij. Volgens de aanklager kunnen leiders van een ontbonden politieke partij bovendien niet van een andere politieke groep lid worden. En hoewel bijvoorbeeld de fundamentalistische leider Necmettin Erbakan officieel buiten de politiek staat, zijn 21 kaderleden van de Welvaartspartij doorgestroomd naar leidende functies in de Partij van de Deugd.

De partij is op dit moment de grootste van het land, hoewel zij in peilingen wordt bedreigd door Ecevits Democratisch Links. Ecevits populariteit is aanzienlijk gegroeid na de gevangenneming van de Turkse Koerdenleider Abdullah Öcalan.

De Britse televisieautoriteiten (ITC) hebben gisteren het vanaf Britse bodem zendende Koerdische televisiekanaal Med TV voor drie weken uit de lucht gehaald. Volgens de ITC had Med TV materiaal uitgezonden dat ,,kan aanzetten tot misdrijven of kan leiden tot onlusten''. De Turkse regering heeft tevreden gereageerd.

(Reuters, AFP, AP)