Damrak doet stap terug

Slechts vier van de 25 hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs slaagden er vanochtend in een plusje te boeken. De algemene achteruitgang was overigens geen verrassing nadat Wall Street gisteren al een klein verlies nam. De AEX-index noteerde tegen het middaguur 537,79 punten, een verlies van 8,48 ofwel anderhalf procent.

Naast het verlies op Wall Street kampte de beursvloer vanochtend met een gebrek aan richtinggevend nieuws. Verder zal ook de (lichte) onrust op de obligatiemarkten de koopzin niet hebben gestimuleerd.

TNT Post Groep, dat gisteren de jaarcijfers bekendmaakte, leed opnieuw een stevig verlies. Na een min van 1,70 euro op maandag kwam daar vanochtend nog eens 1,75 euro bij, waardoor het aandeel 26,75 euro noteerde. De enige verklaring voor de achteruitgang lijkt te zijn dat de financiële markt de bekendgemaakte winstgroei (plus 18 procent) teleurstellend vindt.

Nedlloyd, waarvan de koers vorige week al explodeerde door de verkoop van het landtransport, kreeg opnieuw een impuls. Oorzaak was de instemming van P&O met de beursgang van P&O Nedlloyd, de gezamenlijke onderneming van de twee transportbedrijven. Het aandeel noteerde aan het eind van de ochtend 19,05 euro, een stijging van 9 procent.

De negatieve beursstemming weerhield Baan er niet van zijn opmars van de afgelopen dagen voort te zetten. Het aandeel won ruim vier procent (35 eurocent) tot 8,90 euro, nadat bekend was geworden dat financieel directeur Wagenaar wordt vervangen door een bestuurder die afkomstig is van de Amerikaanse computerfabrikant IBM.