Comcast naar kabel-eredivisie VS

Het Amerikaanse kabelconcern Comcast was jarenlang een kleine speler op de markt. Als de gisteren aangekondigde overname van collega MediaOne doorgaat, komt Comcast in één klap terecht in de eredivisie.

Het nieuwe Amerikaanse kabelbedrijf dat ontstaat na de overname van de MediaOne Group door collega-kabelmaatschappij Comcast, wordt het derde kabelbedrijf in de VS en heeft ongeveer 11 miljoen abonnees.

Het grootste is nog altijd Time Warner en nummer twee is AT&T, door zijn recente overname van kabelbedrijf Tele-Communications Inc. (TCI).

Comcast, in de VS nummer vier in grootte, betaalt ongeveer 48 miljard dollar in aandelen voor MediaOne, de derde Amerikaanse kabelmaatschappij, en neemt 12 miljard dollar in preferente aandelen en schulden over.

Comcast en MediaOne zullen, als de overname doorgaat, als bedrijf een gezamenlijke omzet hebben van ongeveer 8 miljard dollar en de beurswaarde bedraagt 97 miljard. De kabelbezittingen van de samengevoegde bedrijven hebben binnen hun systeem een ongebruikt potentieel van 7 miljoen huishoudens.

Comcast is na jaren een kleinere speler te zijn geweest opeens terechtgekomen in de eredivisie. Het bedrijf is de familietrots van vader en zoon Ralph en Brian Roberts en gevestigd in Philadelphia. Comcast heeft een meerderheidsbelang in het shoppingkanaal QVC, het E! Entertainment-kanaal en bezit bovendien de plaatselijke sportclubs Philadelphia 76ers (basketbal) en de Philadelphia Flyers (ijshockey).

Twee jaar geleden stak Microsoft 1 miljard dollar in het bedrijf en kreeg daarmee tien procent van Comcast. Dat verwatert nu tot vijf procent van de nieuwe onderneming.

MediaOne is twee jaar geleden ontstaan toen telefoonmaatschappij US West zijn kabelonderdelen en belangen in Time Warner Entertainment als afzonderlijk bedrijf naar de beurs bracht. Daardoor krijgt Comcast nu vijfentwintig procent van TWE in handen. Dat bestaat uit de studio Warner Brothers en het premiekabelkanaal HBO. Brian Roberts stak zijn enthousiasme over wat hij in handen had gekregen gisterochtend niet onder stoelen of banken.

De relatief hoge prijs voor MediaOne heeft te maken met de hoge koers-winstverhoudingen van aandelen en met de rooskleurige vooruitzichten die analisten aan de kabelsector toeschrijven.

Volgens sommigen zal de kasstroom van bedrijven in de kabelsector de komende tijd jaarlijks groeien met 13 procent en zodra ze overgaan tot het uitbreiden van hun dienstenpakket – Internet, telefoon, breedband, digitale televisie - kan dat zelfs oplopen tot 15 à 20 procent.

Comcast heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het digitaliseren van zijn netwerk en kan nu samen met MediaOne aan 70 procent van zijn abonnees telefoon en interactieve video bieden.

Mogelijk zal Comcast een aantal verspreide bezittingen van MediaOne, zoals belangen in mobiele telefonie in Engeland en ook de Time-Warneronderdelen, van de hand doen.