Adelmund: zeg dan maar `fuck'

Zo'n 120 scholieren in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar deden gisteren mee aan het jeugddebat in de Tweede Kamer.

,,Ouders die hun kinderen van acht tot zes op school dumpen? Dat beeld wordt gecreëerd door de media'', zegt staatssecretaris Adelmund (Onderwijs). Het Kamerlid Kesseler (18) reageert: ,,Dan moet de staatssecretaris toch maar naar de opticien''. Adelmund: ,,Zijn er zóveel kinderen die zonder ontbijt naar school gaan? Ik geloof er geen flikker van.'' Kesseler: ,,Mevrouw de voorzitter, zo wens ik niet toegesproken te worden''.

De woordenwisseling speelde zich gisteren af in de Tweede Kamer tussen de staatssecretaris en Sander Kesseler, parlementariër voor één dag. Kesseler deed mee aan het vierde Nationaal Jeugddebat. Hij sprak met Adelmund over onderwijs, een van de vijf onderwerpen waar jongeren gisteren met bewindslieden over vergaderden. Na het debat staat Kesseler zelfverzekerd op de gang. ,,Ik vind het leuk om die kabinetsleden een beetje uit de tent te lokken. En Adelmund hapte gretig.''

De jongeren waren getraind: ze werden bijgestaan door echte Kamerleden. Met z'n twintigen stonden ze voor de interruptiemicrofoons en zeiden bijvoorbeeld (tegen Adelmund): ,,Ik hoor geen toezegging over het financiële deel.'' Vliegenthart (VWS) kreeg te horen: ,,Als wij zelf voorlichting willen, wie bent u dan om dat te verbieden?'' Minister Netelenbos (Verkeer) zegde toe de scholieren op de hoogte te houden van de uitvoering van plannen. ,,U gaat het opsturen? En u weet niet eens waar wij wonen.''

Net als bij een echt debat werden gisteren ook moties ingediend. Ze werden alle vijf aangenomen. De bewindslieden beloofden het kabinet de moties van de jeugdige debaters voor te leggen: elke gemeente wordt verplicht faciliteiten ter beschikking te stellen om jeugdraden in te stellen en ervoor zorgen dat op zeer korte termijn meer hangplekken en meer jeugdhonken beschikbaar zijn. Ook moet er meer natuur komen.

Wil Fabri, die de organisatie van het jeugddebat in handen had, zegt dat de gebeurtenis niet alleen een symbolisch karakter heeft. ,,De bewindslieden hebben zich gecommitteerd aan de uitslag van de debatten.'' Ze maakt wel een voorbehoud: ,,Ze zullen zich niet aan de letter, maar zeker wel aan de geest van de moties houden.'' De deelnemers zullen ook betrokken worden bij de uitvoering van het beleid.

Als Adelmund de zaal verlaat, roept Kesseler haar toe: ,,Nog bedankt voor het debat!'' De staatssecretaris kan het niet laten nog even inhoudelijk op het onderwerp in te gaan. ,,Een aantal kinderen heeft problemen, maar er zijn er ook veel die niet verweesd rondlopen'', zegt ze. ,,En voortaan moet je gewoon fuck zeggen, hoor.''