Acosta zint op harde aanpak doping

Ruben Acosta, voorzitter van de internationale volleybalfederatie FIVB, vindt de straffen die het Internationaal Olympisch Comité voorstelt voor dopingzondaars te licht. De eigengereide Mexicaan wil in zijn sport niet alleen de overtreder zelf aanpakken, maar het hele team waarvan deze man of vrouw deel uitmaakt. Dat zou een unicum zijn in de internationale sport.

Medebestuurders hebben Acosta vorige week tijdens de driedaagse vergadering van het uitvoerend comité van de FIVB in Lausanne ontraden deze regel in te voeren. Onder hen is Herman van Zwieten, voorzitter van de Nederlandse volleybalbond NeVoBo en een van vice-voorzitters van de FIVB. Volgens Van Zwieten is het voorstel in strijd met het Europese recht. Acosta heeft aangekondigd zijn voornemen eerst te toetsen bij juristen in Zwitserland.

Desondanks liet de FIVB-voorzitter al een brief uitgaan naar de Italiaanse volleybalbond waarin wordt gedreigd met diskwalificatie van de nationale ploeg bij de komende World League. Het probleem betreft de naam van Simone Rosalba op de onlangs ingediende spelerslijst. Bij deze volleyballer werd eind vorig jaar bij het WK in Japan een te hoog gehalte epitestosteron gemeten. Italië behaalde met de 23-jarige Rosalba in de gelederen de wereldtitel.

De speler is nog niet geschorst omdat er eerst nog verdere onderzoeken plaatsvinden. Op drie onaangekondigde momenten zal de komende tijd bij Rosalba zijn gehalte epitestosteron worden onderzocht. Mocht duidelijk worden dat hij bij het WK in overtreding was, zal hij alsnog worden gestraft. Als de speler dan inmiddels in de World League heeft gespeeld, wil Acosta het hele Italiaanse team diskwalificeren.

Acoasta maakte in Lausanne tevens bekend dat het WK voor vrouwen in 2002 niet in Brazilië wordt gehouden. De volleybalfederatie in het Zuid-Amerikaanse land kan door de grote inflatie niet aan de financiële voorwaarden voldoen. Acosta heeft andere landen, waaronder Nederland, gevraagd de organisatie over te nemen. NeVoBo-voorzitter Van Zwieten wil in samenwerking met Top Volleybal Nederland (TVN) bekijken of het mogelijk is het WK (met zestien deelnemers) zonder verlies te organiseren.