ABB en Alstom samen in centrales

De Frans-Britse onderneming Alstom en het Zweeds-Zwitserse ABB gaan al hun activiteiten op het gebied van apparatuur voor elektriciteitsopwekking bundelen in een gezamenlijke onderneming. Dit nieuwe bedrijf, dat ABB Alstom Power gaat heten, wordt op haar terrein een van de grootste ondernemingen ter wereld.

De nieuwe onderneming is actief in 100 landen en krijgt meer dan 54.000 mensen in dienst. Op basis van de cijfers over het afgelopen jaar krijgt de joint venture een omzet van ruim 11 miljard dollar.

Het nieuwe bedrijf krijgt een statutaire vestiging in Amsterdam, maar het hoofdkantoor komt voorlopig in Brussel te staan. Dit hebben beide concerns vanochtend meegedeeld.

Gezien het verschil in omvang tussen de activiteiten van beide ondernemingen, betaalt Alstom aan ABB een bedrag van omgerekend 3,1 miljard gulden. ABB haalt met zijn centrales een omzet van 15,8 miljard gulden. Alstom is goed voor 5,9 miljard gulden omzet.

Naar verwachting levert de bundeling binnen drie à vier jaar een jaarlijkse besparing op van 880 miljoen gulden. Volgens Alstom zal de nieuwe onderneming ,,beter in staat zijn te reageren op veranderingen en mogelijkheden die privatiseringen en dereguleringen teweegbrengen''.

ABB-topman Göran Lindahl zei dat ,,om leider te zijn op deze veeleisende en dynamische markt moet je beschikken over een breed scala aan producten en oplossingen, moet je veel doen aan technologische vernieuwing en moet je overal op de wereld aanwezig zijn''. Volgens Lindahl wordt ABB Alstom Power de meest complete onderneming op het gebied van apparatuur voor elektriciteitsopwekking.

De nieuwe gezamenlijke onderneming zal alle energieactiviteiten van Alstom omvatten, inclusief de gasturbines voor elektriciteistcentrales.

Maar Alstom (oorspronkelijk een joint venture tussen het Britse General Electric en het Franse Alcatel) houdt zijn hele zware turbines buiten de joint venture. Het Franse concern heeft die vandaag verkocht aan het Amerkaanse General Electric voor 910 miljoen dollar.