Woningprijzen iets onder record 1978

Eind vorig jaar lag het prijsniveau van koopwoningen nog iets onder het niveau van topjaar 1978, als de huidige prijzen gecorrigeerd worden voor inflatie. Dat blijkt uit becijferingen van De Nederlandsche Bank. In het Kwartaalbericht maart 1999 schrijft de bank dat daarbij ook nog in aanmerking genomen moet worden dat huizen momenteel door de bank genomen van betere kwaliteit zijn dan die in 1978. Toch durft De Nederlandsche Bank wel de stelling aan dat de huidige ontwikkeling van de huizenmarkt niet houdbaar lijkt. De afgelopen vijf jaar zijn de huizenprijzen niet alleen meer gestegen dan de inflatie, maar ook fors meer dan de bouwkosten. De bank ziet overigens een zekere afvlakking in de prijsstijging. In het eerste kwartaal van 1998 werden huizen op jaarbasis nog 10,9 procent duurder, tegen 8,2 procent in het laatste kwartaal. (ANP)