Wereldtelevisie

Bijna heel Nederland kan vanavond, weliswaar 24 uur later, op de Nederlandse televisie zien hoe de film `Shakespeare in love' tijdens de Oscar-uitreiking wordt bekroond als de beste film. Dit feest zal echter aan de Hagenaars geheel voorbij gaan. Net 5, dat de rechten heeft, is niet te zien in Den Haag.

De Haagse programmaraad, bestaande uit elf burgers die een afspiegeling van de samenleving vormen, bepaalt eens per jaar wat de abonnees van kabelexploitant Casema voor 17,50 gulden per maand op hun televisie te zien krijgen. ,,Populariteit is belangrijk, maar we moeten ook kijken naar pluriformiteit'', zegt R. Florisson, voorzitter van de programmaraad.

Den Haag telt dertig kanalen. De Nederlandse en Belgische publieke omroepen, TV West en de kabelkrant van stadsomroep Den Haag (een radiozender) worden verplicht doorgegeven. Daarnaast heeft Casema nog contractueel laten vastleggen dat InfoThuis (nog een kabelkrant), het Casema Service Kanaal (daar is in minibeeldjes te zien wat er op de kabel zit) en het Tweede Casema Kanaal (waar commerciële zenders zich korte tijd kunnen laten zien, momenteel Animal Planet). Zo blijven er nog twintig van de dertig kanalen over voor de programmaraad.

Afgelopen september kregen de muziekzenders MTV, TMF en The Box een plekje op de kabel. En als aanvulling op de vele `lichte en ontspannende programma's' is de vanuit Frankrijk opererende zender Muzzik, klassieke-, jazz- en `wereldmuziek', te zien in Den Haag. Zo bleven er nog zestien over.

RTL 4 en 5, SBS 6 en Veronica kregen als Nederlandse commerciële zenders een jaarcontract, evenals de buitenlandse zenders Eurosport, TNT & Cartoon Network, BBC World, CNN.

Nog acht plaatsen waren er vervolgens te verdelen voor de buitenlandse publieke zenders, die er in tegenstelling tot de commerciële zenders op elk moment afgehaald kunnen worden. Den Haag is volgens Florisson ,,een internationale stad'' die aan zoveel mogelijk bevolkingsgroepen tegemoet moet komen. Engels, Duits, Frans, Arabisch, Turks, Chinees, Spaans: allemaal te zien op één of meerdere kanalen. De redenering voor het Spaanse TVE: ,,Spaans is de tweede wereldtaal van het westelijk halfrond''. Het Franse TV5 : ,,De Franse ondertiteling van vele films draagt bij aan de educatieve waarde''. Ook de Chinese zender CNE ,,wordt gewaardeerd.''.

En zo zit de Haagse kabel tjokvol. Toen de nieuwe zenders FOX en Net 5 zich meldden, kregen ze nul op het rekest. De `internationale stad' wil geen plaats maken voor Nederlandse zenders. De Oscar-uitreiking, één van de grootste internationale evenementen, gaat vanavond dus aan Den Haag voorbij.

    • Koen Greven