Vitesse-spelers houden hoofd koel in vijandige Arena

Met hoongelach worden doorgaans in den lande de plannen van Vitesse en vooral die van zijn voorzitter Aalbers ontvangen. Grootspraak en naïviteit zouden ten grondslag liggen aan het gebral van de Arnhemmers. Vooral in Amsterdam, waar een van de grootste clubs van Nederland voetbalt, pleegt men cynisch te reageren op de ambities van de provincieclub. Maar de club uit Gelderland won gisteren wel voor de tweede keer dit seizoen van Ajax. Het werd 1-0 in de Amsterdam Arena, en Vitesse bouwde zijn voorsprong op Ajax uit tot zes punten.

Hoongelach zou tegenwoordig eerder Ajax ten deel moeten vallen. Zover is het publiek in de Arena nog niet. Dat neemt liever een vijandige houding aan jegens de scheidsrechter, scheldt hem uit voor alles wat vies en lelijk is wanneer hij voor Ajax impopulaire maatregelen neemt. Dat neemt liever een voorbeeld aan aanvoerder Blind die gisteren scheidsrechter Jol bedolf onder een stortvloed van scheldwoorden en daarvoor evenals zijn ploeggennoot Gr⊘nkjaer werd bestraft met een gele kaart. Ook vorige week had Blind zich al schuldig gemaakt aan verbaal geweld en dat was allerminst de eerste keer van de 37-jarige Ajacied.

Straf zou de Ajax-supporters ook niet hebben misstaan. Scheidsrechter Jol meende echter te kunnen volstaan met het stilleggen van een minuutje om aan zijn assistent aan de zijlijn te vragen of de stadionomroeper de toeschouwers wilde verzoeken zich te onthouden van beledigend taalgebruik. Even waren kreten als `Jol, hoerenjong' en nog erger niet meer te horen. Maar tegen het einde van de wedstrijden echoden de scheldkanonnades weer door de Arena, dat een poel van opgekropte frustraties dreigt te worden.

Jol verdient een compliment. De scheidsrechter liet zich niet van de wijs brengen, leidde streng en neutraal, en wenste niet in te gaan op provocaties. Hij gaf een kwartier na rust Ajax-verdediger Vierklau terecht een rode kaart, nadat deze op het middenveld Vitesse-spits Booth van achteren had getackeld. Kort voor tijd keurde hij manmoedig een doelpunt af van Ajax, omdat Ajacied Litmanen in de baan van het schot van Gr⊘nkjaer buitenspel stond. De klap van de nederlaag kwam zo hard aan, dat een van de omroepers na de wedstrijd door de microfoon schreeuwde ,,dat het leek of Vitesse met twaalf man speelde''.

Ajax had wel een puntje verdiend, dat is waar. Maar een ploeg die over verdedigers beschikt die nauwelijks kunnen verdedigen en zeker niet kunnen aanvallen, vraagt om grote problemen. Voeg daarbij het gebrek aan inzicht, balvastheid en snelheid van de rest van het elftal en de neergang van Ajax is bijna verklaard. Vitesse gaf Ajax een les in koel en zakelijk verdedigen, nadat de Arnhemse ploeg al in de tweede minuut op een 1-0 voorsprong was gekomen door Machlas. Uit een bijna mislukte uittrap van doelman Westerveld kwam de bal bij Laros, die hem doortikte naar de alerte Machlas. De Griek was al op weg naar het doel toen zijn tegenstander en Ajax-nieuweling Vierklau nog moest reageren en maakte de klus subtiel af door doelman Van der Sar door de benen te spelen.

Dat was nu precies wat Vitesse wilde: een voorsprong in de Arena verdedigen. Het bleek allerminst een hels karwei. In de eerste helft was Vitesse met zijn counters dichter bij een doelpunt dan Ajax. Vooral wanneer Curovic, die prachtige voetballer met zijn prachtige traptechniek, Machlas aan het werk zette, wankelde Ajax. Machlas, Zongo, Booth en Curovic hadden Vitesse nog voor de rust aan een veilige voorsprong kunnen helpen. Helaas voor de neutrale liefhebbers moest Curovic halverwege de eerste helft worden vervangen wegens een knieblessure. Dat kwam het countervoetbal van Vitesse niet ten goede.

Van kwaliteitsvoetbal viel nauwelijks te genieten. Slechts wanneer Curovic zijn traptechniek toonde, Machlas demonstreerde hoe men een bal op de borst dient aan te nemen en wanneer Litmanen zijn soms te breedvoerige danspasjes liet zien, was even sprake van amusement. Met tien man (zonder Vierklau) bleek Ajax tot meer in staat dan voorheen. Maar de verdediging van Vitesse met de oud-Ajacied Kreek en de stijlvolle, soms lichtvaardige doelman Westerveld als uitblinkers stond weinig kansen toe.

Blind was halverwege de tweede helft vervangen. De aanvoerder was ondanks zijn goede spel voortdurend bezig scheidsrechter Jol kwaad te maken. Het was dan ook maar goed dat trainer Wouters de middenvelder uit het veld haalde ten gunste van de Zuid-Afrikaanse spits Benni. Jol zou er geen moeite mee hebben gehad de heetgebakerde Blind alsnog een rode kaart te geven. Met Litmanen op de positie van Blind veranderde er weinig in het Ajax-spel. Gr⊘nkjaer, die vakkundig werd afgestopt door Kuiper, scoorde weliswaar, maar zag zijn doelpunt tot teleurstelling van al die hunkerende Ajax-aanhangers afgekeurd.

De Champions League komt voor Vitesse steeds dichterbij. Of de club er al rijp voor is, is de vraag. Zonder Machlas, voor wie vertegenwoordigers van Bayern München op bezoek waren, is Vitesse niet meer dan een Nederlandse subtopper. Ajax is niet veel beter. Met PSV in topvorm en Willem II in aantocht dreigt de prestigieuze club zijn plaats in de Europese kampioenencompetitie te verspelen. Ajax kan nog hopen en bidden op een snelle terugkeer van glorieuze tijden. Zeker is weinig meer, alleen dat de aansluiting met de Europese top is gemist en dat de veelgeroemde kweekvijver te weinig grote talenten voortbrengt. Gisteren maakte De Cler in de eerste helft zijn opwachting als vervanger van Oliseh. Zowaar een leuke verdediger, die zich moeiteloos aanpaste. Maar dat was ook niet zo moeilijk, gezien het afschuwwekkende spelniveau.

    • Guus van Holland