Veteranenziekte eist zestiende dode

De Westfriese Flora gaat bijeenkomsten organiseren voor getroffenen van de veteranenziekte. Het bestuur komt daarmee tegemoet aan de wens van veel nabestaanden en andere gedupeerden om met elkaar in contact te treden. Het overlegt nog over een later te houden herdenking van de slachtoffers.

Zaterdag is de zestiende bezoeker van de Flora overleden. Dit heeft directeur L.M. Timmer van het Westfries Gasthuis bekendgemaakt. Van deze zestien is het van acht zeker dat ze zijn overleden aan legionellose. Naar de doodsoorzaak van de acht anderen wordt nog onderzoek gedaan.

Tot dusver zijn er bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg 199 bezoekers van de Flora ziek gemeld van wie bij 91 de veteranenziekte is aangetoond. Een deel van de patiënten heeft inmiddels het ziekenhuis weer verlaten.

Het bestuur van de Westfriese Flora heeft gisteren medegedeeld dat het in contact wil treden met de getroffenen. Het kan echter niet zelf betrokkenen benaderen omdat deze door de bestaande privacywetgeving niet rechtstreeks bereikbaar zijn. Het bestuur kondigde ook aan de medewerkers van de Flora woensdag weer bijeen te roepen. Voor die bijeenkomst zullen de vrijwilligers en kwekers die bij de tentoonstelling in februari betrokken warden worden uitgenodigd. Er was al eerder een bijeenkomst voor het personeel gehouden maar 'de verslagenheid en bedroefenis' is zo groot dat volgens het bestuur een nieuwe samenkomst gewenst is.

Drie familieleden van slachtoffers van de veteranenziekte hebben intussen de Initiatiefgroep Flora Veteranenziekte opgericht. De groep wil elkaar onder andere onderling steun te verlenen en een bijdrage leveren aan maatregelen om nieuwe gevallen of uitbraken te voorkomen.

Het ministerie van VWS pleitte eind vorige week voor ,,waakzaamheid bij het gebruik van een bubbelbad en jacuzzi''. Aanleiding voor die waarschuwing was het voorlopige resultaat van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daaruit bleek dat de legionellabacterie die op de West-Friese Flora opdook, waarschijnlijk verbleef in een bubbelbad op de huishoudbeurs op het terrein van de bloemententoonstelling.