Van Grunsven wint voor vijfde keer op rij

Anky van Grunsven heeft zich voor eigen publiek tijdens Indoor Brabant in Den Bosch wederom de sterkste getoond bij het onderdeel kür op muziek. In de zesde en laatste kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker kreeg de Nederlandse met Gestion Bonfire de beste score voor haar proef, 82,22 procent.

Het was de vijfde achtereenvolgende maal dat de amazone uit Gemert in de Brabanthallen de hoofdprijs van de kür greep. In 1997 leverde dat tevens de wereldbeker op omdat de finale tijdens Indoor Brabant werd gehouden. Ook in 1995 en 1996 won Van Grunsven de wereldbeker. Vorig jaar eindigde ze als tweede achter de Zweedse Louise Nathhorst.

Van Grunsven, die in de kwalificatiereeks deze winter drie keer meedeed en evenzo vaak zegevierde (Amsterdam, Parijs en Den Bosch) plaatste zich als vijfde van de West-Europese liga voor de finale, die van 8 tot en met 11 april in Dortmund wordt gehouden. Ook Imke Bartels, die zaterdag met Olympic Barbria achtste werd, kreeg een startbewijs. Ze werd gedeeld zesde in de eindstand van de liga.

Op de tweede plaats in de kür eindigde de Duitser Jürgen Wirths met Souveraen W (75,86), derde werd de in België wonende Nederlander Arjen Teeuwissen met Yakumo's Goliath T (73,43). Europees-, wereld- en olympisch kampioene Isabell Werth uit Duitsland, vijfde in Den Bosch met het jonge paard Giorgo S, eindigde als eerste in de stand van de West-Europese league voor Wirths.

De Belg Ludo Philippaerts won gisteravond het afsluitende onderdeel van Indoor Brabant. Met het paard RBG Droite d'Nirel bleek hij in de barrage de snelste deelnemer met één springfout. Het leverde hem 32.000 gulden op.

Ben Schröder eindigde als tweede. De Nederlander was met Bollvorm's Maria Callas in 36,19 seconden beduidend langzamer dan Philippaerts, die 34,48 seconden nodig had. Als laatste deelnemer had Wout-Jan van der Schans nog de kans eerste te worden. Hij nam zo min mogelijk risico om foutloos te blijven, maar vergaloppeerde zich met Broere VDL Corland op de laatste hindernis. De ruiter uit Lunteren, die een dag eerder een auto won, eindigde daardoor als vierde achter de Zweedse Maria Gretzer met High Stepper.

Indoor Brabant trok opnieuw een recordaantal toeschouwers.In vier dagen passeerden ongeveer 78.000 personen de poorten van de Brabanthallen in Den Bosch. Dat was 4.000 meer dan vorig jaar. De sessies voor de wereldbeker dressuur (zaterdag) en springen gisteren waren met 9.00 bezoekers uitverkocht.