Van Aartsen stemt in met een hogere bijdrage aan EU

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) wil genoegen nemen met 1 miljard gulden bezuinigen op de Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie, in plaats van de 1,3 miljard gulden die is afgesproken in het regeerakkoord. De coalitiepartijen PvdA en VVD zeggen niet met deze concessie te kunnen instemmen.

Minister Van Aartsen doet zijn uitspraak vandaag in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad aan de vooravond van een extra Europese top, deze week, in Berlijn over financiële hervormingen in de Europese Unie. ,,Zodra we onder de 1 miljard zakken, is niet aan onze doelstelling voldaan'', zegt Van Aartsen die onderstreept dat dit bedrag ,,echt de ondergrens is''. In een toelichting zei Van Aartsen vanmiddag dat de lagere doelstelling past binnen de onderhandelingsruimte die hij van het kabinet heeft gekregen.

Vorige week nog ze minister Zalm (Financiën) nog dat Nederland zal vasthouden aan een verlaging van de EU-afdracht met 1,3 miljard. Nederlandse diplomaten in Brussel houden er overigens al langer rekening mee dat Nederland in het Europese overleg te hoog inzet met een ingeboekte bezuiniging van 1,3 miljard gulden.

Evenals Zalm zegt de financiële woordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer, Van Beek, dat hij ,,maar één ondergrens kent en dat is 1,3 miljard''. Hij wijst erop dat in het VVD-verkiezingsprogramma een gewenste bezuiniging op de EU staat ingeboekt van 2 miljard gulden. ,,Bij de kabinetsformatie hebben we al een compromis gesloten over de 1,3 miljard'', zegt Van Beek. ,,Daarover valt met ons niet nog een keer te onderhandelen.'' De financiële woordvoerder van de PvdA-fractie, Crone, stelt in een reactie dat ,,minister Van Aartsen iets heeft uit te leggen aan minister Zalm''. Hij wijst erop dat Zalm heeft gezegd dat de 1,3 miljard haalbaar is als de reëele EU-uitgaven niet stijgen. ,,Daar houd ik me aan vast'', aldus Crone die eraan toevoegt dat hij ,,vreemd opkijkt'' van de uitlatingen.