TV COMPONISTEN

,,Discipline is bij tv-werk heel belangrijk. Negen van de tien keer is de tijdsdruk extreem hoog. Bij opnames van Het Gevoel van... bijvoorbeeld, arrangeer je de avond ervoor een stuk, heb je om half negen 's ochtends een repetitie, wordt daarna de show opgenomen en 's avonds is het programma klaar voor uitzending.''

Toetsenist/componist/arrangeur Jan Rietman verzorgt de muzikale begeleiding van onder andere Ron's Honeymoon Quiz en De André van Duyn Show. Voorheen presenteerde hij Losvast voor NCRV-radio en trad hij in de jaren zeventig op met de vetkuivenband Long Tall Ernie and the Shakers. ,,Ik ben begonnen als sessiemuzikant. Daar heb ik een boel van geleerd. Je kwam vaak de studio in zonder dat je wist wat er van je werd verwacht. Dan leer je heel snel verschillende stijlen te spelen.''

Flexibiliteit is ook wat Rietman van de leden van zijn orkest eist. ,,De ene keer begeleidden we de Zangeres zonder Naam, een andere keer Guus Meeuwis. Je moet proberen om hun specifieke sfeer en geluid in je spel op te nemen. Daar is overigens maar weinig tijd voor. Vaak kunnen we maar twee keer repeteren.''

,,Het spreekt voor zich dat de orkestleden allemaal ervaren muzikanten zijn en snel een stuk onder de knie hebben. Maar daarnaast moeten ze echt boven de materie staan zodat ze een nummer met gevoel kunnen spelen. Ze moeten niet alleen maar de noten spelen, maar echt een liedje tot leven wekken. Omdat alles liefst in één keer goed moet zijn en je eigenlijk geen fouten mag maken, moet je goed op elkaar zijn ingespeeld. Het is net een voetbalteam wat dat betreft; die spanning is nodig om een topprestatie neer te zetten. Hoe groter de paniek, hoe leuker het eigenlijk is. En als het dan allemaal goed loopt dan kan je echt genieten van elkaars spel.''

(Foto Harmen de Jong)