Strijd tussen LVHM en Gucci wordt feller

Het Franse mode- en champagnehuis LVMH heeft een bod uitgebracht van ruim 10 miljard gulden op het Italiaanse modehuis Gucci. Tegelijkertijd heeft LVMH bij de Amsterdamse rechtbank een klacht ingediend tegen de verkoop van een belang van 40 procent in Gucci, afgelopen vrijdag aan het Franse Pinault Printemps Redoute (PPR).

De rechtszaak, de tweede in de al weken durende overnamestrijd tussen LVMH en Gucci, begon vanochtend. Aan het begin van de middag was nog niet bekend of de rechter al een voorlopig oordeel heeft geveld over de rechtsgeldigheid van de emissie van 39 miljoen nieuwe aandelen in Gucci die vrijdag aan PPR zijn verkocht.

Het bod van LVMH, dat de afgelopen weken op de beurs in Amsterdam en New York een belang van 34 procent in Gucci had opgebouwd, was een reactie op het akkoord van Gucci en PPR over hun strategische alliantie. PPR, een groot Frans detailhandelsconcern, betaalde 6 miljard gulden aan Gucci voor de nieuwe aandelen en wil Gucci terzijde staan bij het zelfstandig opzetten van een groep van producenten van luxe artikelen – een idee dat overeenkomt met de concernstrategie van LVMH, waartoe onder meer Louis Vuitton, Kenzo en de parfums van Dior behoren.

LVMH openbaarde vrijdagavond een bod van 85 dollar per aandeel Gucci, op voorwaarde dat de verkoop van nieuwe aandelen aan PPR (en het eerder aangekondigde personeelsoptieplan van Gucci) ongedaan worden gemaakt. In een andere variant van het bod, voor 81 dollar per aandeel, worden de nieuwe aandelen van PPR wel meegeteld. Dan zou het bod neerkomen op 16,5 miljard gulden.

Het bestuur van Gucci - de directie en de raad van commissarissen, onder wie topman K. Vuursteen van Heineken - heeft gisteravond het bod van 85 dollar per aandeel verworpen omdat het ,,niet ten goede komt aan alle aandeelhouders''. Over het bod van 81 dollar wordt nog nagedacht. Omdat LVMH al 34 procent van Gucci in bezit heeft, zou LVMH voor de overige aandelen nog eens 6,5 miljard gulden moeten betalen. Ook moet LVMH, bij acceptatie van het bod, een aantal eerdere verkopers nog een premie betalen.

Gucci, producent van onder meer lederwaren en kleding, maakte vorig jaar een winst van 400 miljoen gulden op een omzet van 2 miljard gulden. De twee belangrijkste werknemers van Gucci, topman Domenico De Sole en de Amerikaanse ontwerper Tom Ford, hebben in hun contract staan dat ze bij een overname het recht hebben ontslag te nemen.