Spreken voor eigen parochie

Zijn Nederlandse schrijvers meesters van het gebroken taboe? Londen liep gisteravond niet massaal uit om het antwoord op die vraag te horen van Arnon Grunberg, Kristien Hemmerechts en Tom Lanoye. Het veertigkoppige publiek in het Institute of Contemporary Art bestond vrijwel geheel uit beroepsmatig geïnteresseerden, met Nederlands als moedertaal – uitgevers, vertalers en docenten. Drie Londense jongelui zaten er bij toeval: ze waren voor een film gekomen, die niet meer bleek te draaien.

`Taboe en Zedelijkheid in de Hedendaagse Roman' was het startschot voor een Nederlands-Vlaams literatuurfestivalletje, dat meelift met The Word, het eerste Londense internationale literatuurfestival, dat tot 28 maart duurt.

In verscheidene Londense theaters en bibliotheken treden deze week schrijvers aan die de organiserende stichting `Uw naaste buren op het continent' noemt: behalve de drie die gisteren het spits afbeten, zijn dat onder anderen Hugo Claus, Cees Nooteboom, Adriaan van Dis, Abdelkader Benali en Patricia de Martelaere. Ook komt Harry Mulisch ,,over zijn literaire universum vertellen''.

Londense boekwinkels hebben tientallen Nederlanders in vertaling op de plank – fictie, nonfictie, poëzie en kinderboeken; van Arion tot Haasse, van Goldschmidt tot Dekkers, van Dros tot Veldhuijs. Of Britse lezers ook gedreven worden door een typisch Nederlandse kwaliteit is wel de vraag. De drie sprekers van gisteren leken in elk geval te willen zeggen dat hun werk geen gemene deler heeft. Of het moest zijn dat ze eensgezind ontkenden taboes te willen schenden; schrijvers moeten alleen literaire conventies verleggen. ,,Taboes breken?'' aldus Grunberg na de pauze. ,,Ik denk alleen aan de eerste zin.'' De Londense jongelui waren toen al vertrokken. `Literature from the Low Countries' sluit zaterdag met een `poëzie-gala', dat een bevrijdend internationaal karakter belooft te hebben. Dan lezen niet alleen Claus en Nooteboom gedichten, maar ook Derek Walcott, Bei Dao, Margaret Atwood en Ariel Dorfman.

Inlichtingen: Stichting SFB 93; 020-4221077.