Specialisatie tbs-klinieken opheffen

Tbs-klinieken moeten zich niet langer richten op de behandeling van een specifieke groep gestoorde criminelen, maar moeten alle `soorten' tbs-patiënten behandelen.

Dit stelt een interdepartementale werkgroep die zich over de reorganisatie van de tbs-sector buigt. De werkgroep staat onder leiding van de commissaris van de koningin in Flevoland, M. Jager. Het kabinet heeft zich nog niet over de voorstellen uitgesproken.

Volgens de werkgroep moet Het Meijers-instituut in Utrecht, dat tbs'ers op basis van hun geestelijke toestand over de verschillende klinieken verdeelt, worden omgevormd tot een reguliere tbs-kliniek. Hierdoor zouden er veertig extra tbs-plaatsen bij komen.

De tbs-klinieken hebben zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in verschillende soorten patiënten. De tbs-kliniek Veldzicht in het oosten van het land bijvoorbeeld, krijgt de categorie zwaarder gestoorde criminelen. De Van Mesdag-kliniek in Groningen is, door zijn extra zware beveiliging, geschikt voor vluchtgevaarlijke criminelen.

De werkgroep IBO II stelt voor de klinieken voortaan te laten werken met een algemeen aanbod. Alleen de Van Mesdag-kliniek zou zich specifiek op vluchtgevaarlijke criminelen kunnen blijven richten. Verder moet de duur van de behandeling worden beperkt tot drie à vier jaar en moeten tbs-patiënten die een gevaar voor de samenleving blijven, naar de zogenoemde longstay-afdeling. Hier wordt, door een minimum aan therapie, nauwelijks nog aan hun terugkeer naar de samenleving gewerkt. Minder gevaarlijke tbs'ers moeten naar een psychiatrisch ziekenhuis, aldus de leden van de werkgroep.

Het ministerie van Justitie acht de reorganisatie van de tbs-sector nodig wegens de lange wachtlijsten en de hoge kosten. Zo kost een tbs-patiënt tussen de 750 en 1.000 gulden per dag. Een jeugdige veroordeelde kost 450 gulden per dag, terwijl de kosten van een volwassen gedetineerde 240 gulden per dag bedragen.

Minister Korthals (Justitie) trekt tot 2002 170 miljoen gulden extra uit voor het detentiewezen, vooral voor extra jeugdcellen en tbs-plaatsen. Er moet ook bezuinigd worden: 115 miljoen gulden. Deze bezuinigingen zullen vooral moeten komen van de gevangenissen en door efficiënter te werken in de tbs-klinieken.