Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Portret van de Ier Sean O'Callaghan die verantwoordelijk was voor het plaatsen van tientallen bommen. Inmiddels heeft hij de IRA de rug toegekeerd en werkt samen met de Engelse Justitie. Ook de eerste dag van de rechtszaak Bouterse. Ned.1, 20.29-20.58u.

Nova. Het begin van het proces tegen oud-legerleider Desi Bouterse in Den Haag, de dreiging van de NAVO-aanvallen op Kosovo en de bekendmaking van de nominaties voor de Libris-literatuurprijs. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Nick's Quest: Leatherback Turtles. Aan de kust van Costa Rica legt de lederschildpad zijn eieren. Het dier wordt ondanks zijn enorme afmetingen met uitsterven bedreigd. Discovery, 21.00-21.30u.

Kwesties. Twee jaar geleden werd de Renault-fabriek in Vilvoorde gesloten. Voor velen was dat een donderslag bij heldere hemel. Nu, nog geen twee jaar later, wordt er in Brazilië een hypermoderne fabriek van het automerk geopend. Jan Derijmaker was bij de opening ervan. Twintig jaar lang was hij arbeider bij Renault- Vilvoorde... Canvas, 21.30-22.15u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Discussie tussen gyneacoloog dr. C. Renckens tevens voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij en internist dr. H. Houtsmuller die een dieet heeft ontwikkeld waarmee hij kankerpatiënten behandelt. Met dit dieet heeft hij zichzelf genezen, zegt hij. Ned.3, 19.23-19.53u.

Het Elfde Uur. Gesprekken met columnist en auteur Pim Fortuyn, emigratie-adviseur Arend Otten en programma-maker Henk Binnendijk. Ned.2, 22.10-23.00u.

Roof van het Vrouwengeheim. Eerste aflevering van een `dualistische talkshow' waarin presentator, columnist en publicist Theodor Holman praat met bekende en onbekende gasten over hoe mannen en vrouwen over elkaar denken. Eerste gast is zijn moeder C. Holman-Boon. Fox, 21.20-21.50u.

Barend & Van Dorp. Ajax-penningmeester Arie van Os praat over onder meer de toekomst van de club en zangeres Ruth Jacoth treedt op met haar nummer Leun op mij. RTL4, 23.15-24.00u.

SPORT

Vals plat. Portretten van sporters van niet Nederlandse afkomst. In deze uitzending de 22-jarige freefighter Gilbert Yvel. Ned.3, 21.22-22.00u.

MUZIEK

Maxim Vengerov: Een bevlogen violist. Portret van de 24-jarige Russische violist Maxim Vengerov die Amsterdam als woonplaats heeft gekozen al is hij er slechts enkele weken per jaar. De overige tijd reist hij de wereld af voor concerten en masterclasses. Ned.3, 20.22-21.22u.

KUNST

De Oscar-uitreiking. Samenvattend verslag van de gisteren gehouden uitreiking van de Academy Awards - bekend als de Oscars - gespresenteerd door actrice Whoopie Goldberg. Net5, 22.55-0.35u.

Het Uur van de Wolf: Suzanne Farrel. Herinneringen en emoties van danseres Suzanne Farrell die terugkijkt op haar leven, haar carrière en haar relatie met George Balanchine, haar grote inspirator en leermeester. Met nooit eerder vertoond dansmateriaal. Ned.3, 23.23-0.49u.

FILM

. East of Eden (Elia Kazan, 1955, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

The Birdcage (Mike Nichols, 1996, VS). Ouderwetse, nooit subversieve, farce is getrouwe remake van La Cage aux Folles (1978). Robin Williams speelt Ugo Tognazzi's rol van homoseksuele nachtclubeigenaar die zich ten behoeve van aanstaande schoonfamilie van zoon tijdelijk als hetero voordoet. Gene Hackman steelt de show als Republikeins senator. SBS6, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Father of the Bride (Charles Shyer, 1991, VS). Even sentimentele als vluchtige remake van klassieke komedie (Vincente Minelli, 1950). Steve Martin leeft zich uit als xenofobische hystericus wiens dochter gaat trouwen. Ook met Diane Keaton, Martin Short. RTL4, 21.00-22.50u., onderbroken door reclame.

Der Tourist (Urs Egger, 1995, Duitsland). Ook wel als Der Postkartenmörder bekende Krimi over jacht van detective Dominic Raacke op seriemoordenaar. Canvas, 22.15-23.55u.

Rendez-moi ma Peau (Patrick Schulman, 1980, Frankrijk). Satirische komedie laat een tv-reparateur en een jonge bourgeois van gedaante wisselen. TV5, 22.15-24.00u. & 2.15-4.00u. & Morgen, 10.30-12.00u., 14.15-15.30u. & 18.15-19.35u.

The Cold Light of Day (Rudolf van den Berg, 1995, Nederland/Duitsland/Engeland). Engelsgesproken, vakkundige brood-op-de-plank-thriller van de Nederlandse regisseur van De Avonden. Psychologisch en structureel zwakke bewerking van oorspronkelijk scenario van Friedrich Dürrenmatt is zwakke schakel in film over fanatieke politie-inspecteur die klein meisje gebruikt als levend aas voor een kindermoordenaar. Met Richard E. Grant, Lynsey Baxter, Thom Hoffman, Gerard Thoolen, Boudewijn de Groot. ZDF, 22.15-23.50u. & 1.40-3.15u., nagesynchroniseerd.

. Die verlorene Ehe der Katharina Blum (Volker Schlöndorff & Margarethe von Trotta, 1975, West-Duitsland). Superieure verfilming van roman van Heinrich Böll laat Angela Winkler excelleren in hoofdrol en rekent af met de boulevardpers. Winkler deelt onwetend de nacht met een terrorist en wordt doelwit van politie en pers. ARD, 0.50-2.35u.

. Goodbye Columbus (Larry Peerce, 1969, VS). Verdienstelijke verfilming van roman van Philip Roth observeert satirisch een conservatief joods nouveau riche-milieu in New York. De dochter des huizes krijgt een verhouding met de armlastige bibliothecaris Richard Benjamin. Morgen, SBS6, 13.25-15.10u., onderbroken door reclame.