Samaranch: `Ik had in 1992 als voorzitter IOC moeten aftreden'

Juan Antonio Samaranch heeft toegegeven dat hij eigenlijk al in 1992 had moeten aftreden als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. ,,Ik ben altijd van mening geweest dat het beste moment voor mijn afscheid na de Olympische Spelen van Barcelona was geweest'', zei de 78-jarige Catalaan in een interview met de Spaanse krant La Vanguardia.

,,Het is heel moeilijk op zo'n belangrijke bestuurspost terecht te komen als ik heb. Maar het is nog veel moeilijker die functie bijtijds beschikbaar te stellen en te gaan. Dat is me niet gelukt. Dat was een vergissing'', bekende Samaranch.

Succesvolle Zomerspelen in zijn vaderland, dat was de droom van Samaranch. Die ging in vervulling. ,,Maar toen kwam een belangrijke etappe met het eeuwfeest van het IOC, dus bleef ik nog vier jaar.'' In 1997 liet de hoogste sportbestuurder zich opnieuw overhalen bij te tekenen tot 2001.

Spijt heeft Samaranch overigens niet. ,,Zelfs niet op dit moment. Ik ben ervan overtuigd dat ik het IOC door deze turbulente periode kan loodsen.'' Het congres in Lausanne gaf zijn preses daartoe afgelopen week het gevraagde mandaat. ,,Als meer dan twintig leden hadden tegengestemd, dan was het sterk de vraag geweest of ik wel was doorgegaan.''

In grote meerderheid stelden de overgebleven IOC-leden zich woensdag achter Samaranch op; 86 van de 89 afgevaardigden waren vóór, slechts twee tegen zijn aanblijven. Toch is de bijeenkomst, belegd wegens de omkoopaffaire van Salt Lake City, hem rauw op het dak gevallen. ,,Dat schandaal en het royeren van een aantal IOC-leden, goede relaties van me en vrienden, waren zonder twijfel de vervelendste momenten in mijn olympische carrière.''

De Asoif, de vereniging van de 35 olympische zomersportbonden, eiste zaterdag meer invloed en een zetel in het IOC voor iedere voorzitter afzonderlijk. Primo Nebiolo (IAAF) en Sepp Blatter (FIFA) gingen daarin voorop. De laatste maakte van de gelegenheid gebruik om uitbreiding van het olympisch vrouwenvoetbaltoernooi te vragen. De Zwitser wil in 2004 in Athene twaalf teams in plaats van de acht van Sydney. (ANP/IPA)