Routiniers brengen rust aan boord Holland Acht II

Vorig najaar voegden Nico Rienks en Niels van der Zwan zich bij de mannenacht. Beide roeiers gaven de opvolger van de gouden Holland Acht nieuw elan, zo bleek afgelopen weekeinde bij de Roei- Vierkamp in Amsterdam.

Aan de Amstel, in het clubhuis van roeivereniging Willem III, is Niels van der Zwan optimistisch. Kan de Holland Acht II, met enkele toppers uit de Holland Acht van 1996, de prestatie van zijn legendarische voorganger evenaren? ,,Waarom zou het nu niet kunnen? Als we maar goed getraind zijn en volledig bereid om voor die acht te gaan.''

Ruim een half jaar geleden, na de WK roeien, dreigde de Commissie Top Roeien van de roeibond het project Holland Acht II te beëindigen. Rienks, die na de Spelen in Atlanta zijn roei-inspanningen had teruggebracht tot trainingen op de Bosbaan, gaf tegengas. ,,Als de roeiers beslissen dat zij in een acht gaan zitten, dan is er toch gewoon een acht?'' Zo geschiedde. ,,We hebben er om gelachen'', zegt Geert Cirkel (20) als jongste lid van de Holland Acht II over het dreigement de acht met stuurman te torpederen.

Rienks speelde niet alleen met de gedachte terug te keren in de mannenacht, met Van der Zwan stapte hij na overleg met bondscoach Kris Korzeniowski ook in de boot. ,,We zouden af en toe meetrainen'', zegt Van der Zwan over hun rentree, ,,ook om te kijken wat er vorig jaar in de acht was misgegaan.''

Rienks ontbrak bij de Roei-Vierkamp in Amsterdam. Uitgerekend het eerste roeievenement van het jaar moest hij wegens buikgriep laten schieten. Maar ook zonder het boegbeeld van het Nederlandse roeien was de Holland Acht II over vier afstanden (250, 750, 2.500 en 5.000 meter) de sterkste in het veld van achten uit binnen- en buitenland. Op de vijf kilometer lieten de acht met hun tijd van 14.02,70 het veertien jaar oude baanrecord sneuvelen.

Of Van der Zwan en Nico Rienks tot aan de Spelen van 2000 in Sydney aan de acht verbonden blijven, is vooral afhankelijk van de prestaties. Ze gaan voorlopig door als de acht zich in mei en juni met de internationale top kan meten. Het volgende station is dan de WK, in augustus in Canada. Als ook die hindernis met glans wordt genomen, is de kans groot dat Rienks en Van der Zwan in september 2002 ook de finish in Sydney halen.

Beide routiniers hebben volgens Cirkel rust in de boot gebracht. ,,Vorig jaar was de sfeer in de ploeg niet goed.'' Over de oorzaak daarvan tast hij in het duister. ,,Als we hadden geweten waar het aan lag, was het niet gebeurd. Duidelijk was wel dat we in de boot geen leider hadden, iemand tegen wie we opkeken.'' Van der Zwan: ,,Ze roeiden vorig jaar nog tegen elkaar, niet als een groep. Nu is het een homogener geheel.''

Een natuurlijke leider bood zich in de persoon van Rienks aan, de slagroeier die de motor was achter de gouden Holland Acht. Cirkel: ,,Ik heb veel van hem geleerd, kwa techniek, maar vooral in mentaal opzicht. Vorig jaar wilde ik op elk `testmoment' winnen. En als je alles wil winnen, trek je het op een gegeven moment niet meer. Uit gesprekken met Nico leerde ik dat je er op de juiste momenten moet staan. Nico en Niels zijn fysiek niet sterker dan wij, er ontbrak iets anders.'' Van der Zwan erkent dat hij nog niet zo sterk is als destijds in de Holland Acht. Na ruim vier maanden mist hij naar eigen zeggen nog de capaciteit om ,,vijvenhalve minuut dood te gaan''.

Cirkel prijst Van der Zwan (31) en nestor Rienks, 37 jaar oud. ,,Het zijn geschikte figuren, ook omdat ze niet te beroerd zijn een stapje terug te doen.'' Hij heeft geen moeite met de terugkeer van de routiniers. ,,Als we nou vorig jaar al een super acht hadden gehad, zou ik er misschien anders tegenaan hebben gekeken.'' Acht-collega Peter van der Noort valt hem bij: ,,Die ervaren jongens brachten de stabiliteit in de boot terug. Fysiek zijn we vorig jaar veel sterker geworden, maar we presteerden te wisselvallig.'' Van der Noort vindt het een eer om met de olympische kampioenen te roeien, maar overschat hun inbreng niet. ,,Het zou mooi zijn als ze erbij bleven, maar ze zijn niet onmisbaar. De groep is goed genoeg om er een sterke acht van te maken.''

Dit seizoen moet blijken of de acht in Sydney goed voor de dag kan komen. ,,Een kwestie van constant presteren'', zegt Derk Fontein, een 24-jarige roeier die het scullen (twee riemen per roeier, red.) verruilde voor het boordroeien (één riem) en vorig jaar een dubbeltwee vormde met Michiel Bartman, oud-lid van de gouden Holland Acht. Fontein is vooral onder de indruk van Rienks. ,,Nico is de man met ervaring. Als hij wat zegt, luister je daar naar. Maar hij bepaalt niet wat er gebeurt. Dat doet de coach.''

Fontein, Cirkel noch Van der Noort zag de komst van Rienks en Van der Zwan als een bedreiging voor hun eigen positie. ,,De concurrentie wordt steeds groter'', zegt de 24-jarige Van der Noort, ,,ook door de komst van sterke jongens als Derk. Maar je weet dat je scherp moet zijn. Iedereen vecht heel hard voor z'n plek. En het is ook weer niet zo dat het alles of niks is. Kris wil uit de selectie ook nog een vier zonder formeren.''

Opmerkelijk is dat Cirkel zijn vorig jaar begonnen studie geneeskunde voorrang heeft. Hij koos niet voluit voor het roeien, omdat hij bang is dat zijn studie daar al in de beginfase onder kan leiden. ,,Ik ga voor die acht, maar niet ten koste van m'n studie. Bovendien kan ik als de jongste in de acht verder kijken dan Sydney.'' Hoewel Cirkel soms verstek laat gaat bij de trainingen op de Bosbaan, geniet hij de steun van Korzeniowski en de andere roeiers. Niet in het minst omdat zijn `vermogen' toeneemt: hij wordt steeds sterker.

De comeback van Rienks en Van der Zwan heeft nog een effect. ,,Als lid van de acht word je serieuzer genomen'', ervaart Fontein. ,,Natuurlijk schept dat ook verwachtingen, maar ik denk dat we daaraan kunnen voldoen.''