Proces-Bouterse wordt doorgezet

De Haagse rechtbank heeft vanochtend besloten dat men begint met behandeling van de strafzaak tegen de van grootschalige drugshandel verdachte Surinaamse Adviseur van Staat Desi Bouterse.

De president van de rechtbank, B. Punt, begon de strafzaak vanochtend onder grote belangstelling van de media met een ,,korte openingsspeech''. Hij zei dat de rechtbank de procedure die de advocaat van Bouterse, A. Moszkowicz, voert om het proces naar Rotterdam te verplaatsen, negeert.

Officier van justitie E. Harderwijk maakte bovendien bekend dat Bouterse nog een drugstransport ten laste zal worden gelegd. Naast de vijf transporten die al bekend waren, zou Bouterse zich ook schuldig hebben gemaakt aan een transport van 474 kilo dat in 1997 in Zeeland is onderschept. Voor het bewijs heeft justitie een deal gesloten met een verdachte.

De rechtbank formuleerde harde bezwaren tegen het handelen van Moszkowicz. De procedure die de advocaat bij het hof en later de Hoge Raad aanspant om een andere rechtbank te zoeken, is het ,,oneigenlijk aanwenden van een rechtsmiddel''. De rechtbank verwijt Moszkowicz ,,misbruik van strafprocesrecht''.

Moszkowicz woonde de opening van het proces niet bij. Hij heeft de rechtbank geschreven dat hij niet komt omdat hij het oordeel van de Hoge Raad wil afwachten over het door hem gestelde geschil in bevoegdheden. Zo'n procedure heeft volgens de wet schorsende werking, maar de rechtbank kent die schorsende werking niet toe omdat Moszkowicz alleen maar uit zou zijn op vertraging.

De rechtbank wees er op dat Moszkowicz al twee jaar weet dat Bouterse onder andere van Rotterdamse drugstransporten wordt beticht. Desalniettemin heeft hij pas twaalf dagen voor aanvang van de zitting dit juridisch beletsel opgeworpen. De raadsman heeft bovendien op geen enkele wijze aannemelijk gemaakt dat er in Rotterdam ooit een onderzoek tegen Bouterse heeft gelopen.

De rechtbank gaat er kortom vanuit dat de Hoge Raad haar later zonder meer gelijk zal geven. Moszkowicz wordt door de rechtbank alsnog uitgenodigd om aanstaande woensdag te komen. Laat hij de kans voorbij gaan en komt hij pas later dan kan de rechtbank hem niet beloven dat hij getuigen nog vragen kan stellen.

Moszkowicz, die wel in de hal van de rechtbank rondloopt, zei vanmiddag dat hij moet nadenken over de vraag of hij alsnog besluit Bouterse voor de rechtbank te gaan verdedigen.

In de zaal werd het begin van het proces-Bouterse onder anderen bijgewoond door rechercheurs van het Copa-team, de Haagse hoofdofficier van justitie en de advocaat-generaal die in hoger beroep de zaak voor het OM behandelt.

Moszkowicz wees er vanmiddag op dat het hof en de rechtbank kennelijk van mening verschillen. Het hof zei vorige week niet te kunnen bepalen dat er sprake is van misbruik van procesrecht. De wet staat die mogelijkheid niet toe.

Er bestaat een theoretische kans dat de Hoge Raad over een paar weken bepaalt dat de strafzaak Bouterse inderdaad naar de Rotterdamse rechtbank moet. In dat geval zal daar de zaak opnieuw moeten beginnen.

Op het Haagse Paleis van Justitie houdt niemand serieus rekening met die mogelijkheid.