Philips negeert verzet van VLSI

Philips is vastbesloten de overname van VLSI Technology door te zetten. President C. Boonstra is niet verrast dat het bestuur van VLSI het bod van Philips op de Amerikaanse chipmaker afwijst.

,Dit [de afwijzing van het bod] is de vierde stap in een tien-stappenplan dat wij van tevoren hebben doordacht'', verklaarde Boonstra, die dit weekeinde een bliksembezoek bracht aan Cebit, de grootste computerbeurs ter wereld. ,,We hadden dit ingecalculeerd.''

Natuurlijk zet Philips door, zei Boonstra. ,,Uiteindelijk zijn het de aandeelhouders die beslissen. Tenzij er een white knight om de hoek komt, maar die zie ik nog niet.''

Op de vraag of Philips met een hoger bod komt, reageerde Boonstra met een lach.

De bestuursvoorzitter van Philips bezocht zaterdag onaangekondigd de stand van Philips op Cebit. Daarna vertrok hij voor een tochtje over de beurs. Hij was eenvoudig te traceren: op het terrein van 400.000 vierkante meter met 7.000 stands maakt hij de voor de hand liggende keuze voor een bezoek aan de stand van Sony. Daar bekijkt hij aandachtig de platte beeldschermen van de Japanse concurrent.

J. Oosterveld, lid van Philips' groepsraad, zette deze week in Hannover nog eens uiteen waarom VLSI een mooie aanwinst zou zijn. De chipmaker past in Philips' strategie draadloze apparaten te gaan produceren en aanbieden ,,van groot tot klein en in allerlei configuraties''. Philips is zeer geïnteresseerd in de expertise van VLSI op het gebied van GSM en CDMA, een Amerikaanse standaard die concurreert met de Europese GSM-standaard voor zaktelefoons.

Philips is gestopt met de Amerikaanse technologie en legt zich toe op de productie van zaktelefoons voor de Europese markt. Oosterveld merkt op dat CDMA-technologie zal worden verwerkt in UMTS, een nog niet uitgekristalliseerde standaard voor het verzenden van bijvoorbeeld videobeelden via de zaktelefoon.

Philips heeft aangekondigd telefoons voor deze nieuwe standaard te willen gaan produceren. Oosterveld: ,,Het is nooit slecht om met de overname van VLSI een patentpositie op dat terrein op te bouwen.''