Nettowinst TPG groeit volgens plan

Hogere volumes in de traditionele postbezorging en een flinke groei in de nieuwe logistieke activiteiten hebben de omzet van TNT Post Groep (TPG) vorig jaar met 7 procent omhoog gestuwd tot 16,3 miljard. De nettowinst steeg in dezelfde periode met 18,2 procent tot 820 miljoen gulden. De winst per aandeel nam toe tot 1,73 gulden.

De stijging was vrijwel in lijn met de verwachting van een winstgroei met 17 procent die TPG had uitgesproken. TPG verwacht voor het lopende jaar 1999 een stijging van het nettoresultaat van tussen 10 procent en 15 procent.

Voor TPG-voorzitter A. Scheepbouwer was het de eerste keer dat hij de jaarcijfers van TPG als zelfstandig post- en expressbedrijf bekend kon maken. Tot 29 juni vorig jaar maakte het bedrijf nog onderdeel uit van KPN, dat sindsdien louter als telecombedrijf opereert.

Scheepbouwer toonde zich vanmorgen ,,uiterst tevreden'' over de cijfers van het postbedrijf. ,,Het is een tikje meer dan we hadden verwacht. De post heeft het wat beter gedaan, evenals logistiek. En de express-activiteiten waren minder dan we hadden gedacht.'' Post, dat voor het grootste deel bestaat uit de binnenlandse bezorging van brieven en pakjes, draagt op dit moment nog verreweg het meeste bij aan de winst van TPG. In 1998 behaalde het bedrijf met postbezorging een bedrijfsresultaat van 1,5 miljard gulden, tegen 1,4 miljard in 1997.

Het bedrijfsresultaat van Express bedroeg 284 miljoen gulden, tegen 275 miljoen in 1997. Logistiek behaalde 157 miljoen gulden, tegen 129 miljoen in 1997.

Eind vorig jaar heeft PTT Post een ingrijpende reorganisatie afgesloten die er toe moet leiden dat voor de eeuwwisseling 90 procent van de post automatisch wordt verwerkt, tegen een kostenbesparing van 300 miljoen gulden per jaar. Ook bij Express wordt nu een dergelijke kostenbesparende operatie doorgevoerd.

De koers van TPG, die in de aanloop vanmorgen naar de publicatie van de jaarcijfers met een half procent was opgelopen, daalde kort na bekendmaking flink, maar herstelde alvorens de handel werd onderbroken.

Na hervatting daalde koers met 1,10 euro naar 29,10 euro, een verlies van 3,64 procent.