NAC weet vrije val ook in Utrecht niet tot staan te brengen

NAC koerst regelrecht af op de eerste divisie. De ploeg uit Breda verloor gisteren met 2-0 van FC Utrecht en leed daarmee de zeventiende nederlaag van het seizoen. Debutant Zwaanswijk en Kuijt tekenden voor de doelpunten in het eenzijdige duel.

Angst bleek gisteren de raadgever van NAC. Slechts bij hoge uitzondering durfde de ploeg van trainer Spelbos de defensieve stellingen te verlaten. Als dat al eens gebeurde, bleek het elftal niet in staat een vuist te maken. Spits Stewart stond op een eiland. Gaandeweg maakte de Amerikaan een steeds machtelozer indruk, waarmee bij symbool stond voor de malaise bij de club die nog niet zo lang geleden meedeed in de strijd om Europees voetbal.

Dat laatste ligt voor Fortuna Sittard in het verschiet. De Limburgers wonnen zaterdag in Alkmaar met 3-0 van een onthutsend zwak AZ, in het begin van de competitie nog een van de smaakmakers van de eredivisie. Aanvaller Hamming nam alle treffers voor zijn rekening. Daarmee bracht hij zijn seizoentotaal op veertien.

Ook Heerenveen is weer volop in de race voor Europees voetbal. Voor eigen publiek wonnen de Friezen met 4-1 van De Graafschap. Het was de tweede overwinning op rij voor de ploeg van trainer De Haan na een serie van tien duels zonder zege.

Een belangrijke rol was weggelegd voor Gérard de Nooijer, die sinds kort als een valse spits opereert. Zaterdag leidde hij de openingstreffer van Samardzic in en maakte hij het vierde doelpunt. Het betekende alweer het zesde doelpunt van de broer van spits Dennis, die wegens een blessure niet in actie komt. Morgen bindt Heerenveen de strijd aan met Roda JC, een andere kandidaat voor Europees voetbal.

In de onderste regionen deed Cambuur goede zaken. In een draak van een wedstrijd won de thuisploeg zaterdag in Leeuwarden met 1-0 van MVV. Het enige doelpunt kwam op naam van aanvallende middenvelder Van der Heide. ,,Een loden last is van onze schouders gevallen'', zei Cambuur-trainer Kruys naderhand. Collega Koevermans was minder vrolijk gestemd. ,,Wij zijn dieper in de put komen te zitten.''