Megafusies tussen grote banken Italië

In Italië zijn afgelopen weekeinde plannen bekendgemaakt voor twee megafusies tussen banken, die revolutionaire veranderingen inluiden binnen de tot nu toe weinig competitieve en gesloten Italiaanse bankwereld.

Opgeschrikt door recente bankfusies in Spanje en Frankrijk proberen de grootste en de derde bank van Italië ieder door samenwerking met kleinere banken te voorkomen dat ze op Europees niveau, en op langere termijn ook in eigen land, buitenspel worden gezet door grotere buitenlandse rivalen.

De grootste bank van het land, San Paolo Imi, zelf ontstaan uit een recente fusie, heeft een aandelenruil voorgesteld met de Banca di Roma. Dit zou leiden tot, gemeten naar activa, de negende bank van Europa. ABN Amro heeft eerder deze maand een belang van 8,75 procent genomen in Banca di Roma. Op basis van de slotkoersen van vrijdag zou de ruil San Paolo Imi ongeveer 18 miljard gulden kosten.

UniCredito, de derde bank van Italië en ook vorig jaar ontstaan uit een fusie, heeft eveneens een aandelenruil voorgesteld, met de Banca Commerciale Italiana (BCI) uit Milaan. Hiermee is ongeveer 34 miljard gulden gemoeid. UniCredito wil de BCI helemaal overnemen. De nieuwe bank zou Eurobanca moeten gaan heten en de tiende bank van Europa worden.

Premier D'Alema onderstreepte vanmorgen dat de fusieplannen positieve gevolgen kunnen hebben: ,,Er is een proces van reorganisatie aan de gang dat het Italiaanse financiële bestel kan versterken en kan bijdragen tot ontwikkeling van het land.''

UniCredito was de eerste die gistermiddag de fusieplannen bekendmaakte. ,,UniCredito Italiano en BCI zijn ideale parters wegens hun complementaire kracht, grootte en bedrijfscultuur'', aldus Unicredito in een verklaring. ,,Samen zullen ze een van de grootste en meest efficiënte Europese bankgroepen in het leven roepen.''

Even leek UniCredito de grootste bank van Italië te worden, maar een communiqué van San Paolo IMI uit Turijn maakte daar een paar uur later een einde aan. De fusieplannen met de Banca di Roma zijn erop gericht ,,om een groep van Europese dimensies te scheppen die in staat is haar substantiële commerciële aanwezigheid in Italië, gebaseerd op sterke geografische synergie, uit te buiten.'' De Banca di Roma is de grootste bank in Zuid-Italië. Volgens het communiqué is het doel binnen Europa een alliantie te sluiten met leidende internationale instellingen.

San Paolo Imi onderstreepte dat de voorgestelde aandelenruil met de Banca di Roma bedoeld is als een vriendschappelijk bod. In een koele, maar niet afwijzende reactie liet president Geronzi van de Banca di Roma vanmorgen weten dat het voorstel ,,met aandacht zal worden bekeken''.

ABN Amro, aandeelhouder van Banca di Roma, ziet geen probleem in het bod van San Paolo Imi zolang dat haar belang, een strategische positie op de Italiaanse markt, niet wordt doorkruist. De beurs in Milaan reageerde vanmorgen enthousiast op de voorgestelde aandelenruil, die voor beide beoogde partners een premie van meer dan 15 procent betekent. Zowel de handel in Banca di Roma als in BCI moest enige tijd worden stilgelegd wegens een excessieve koersstijging.