MediaOne gaat in zee met Comcast

De Amerikaanse kabelexploitanten Comcast en MediaOne Group hebben vanochtend aangekondigd te gaan fuseren. Samen vormen ze de grootste aanbieder van zogeheten breedbandige communicatienetten (voor onder meer internetdiensten en video) met een waarde van 60 miljard dollar (ruim 120 miljard gulden).

Comcast, dat het elektronische postorderbedrijf QVC exploiteert, en MediaOne zijn het derde en vierde kabelbedrijf op de Amerikaanse markt. Samen hebben ze 11 miljoen klanten terwijl het netwerk 18 miljoen woningen bestrijkt. Onder Comcast valt ook de tv-zender Comcast SportsNet. MediaOne levert behalve in de VS ook breedbanddiensten aan abonnees in Europa en Azië.

Comcast/MediaOne krijgt een gezamenlijke balanswaarde van 97 miljard dollar en zal zich vooral richten op de video-, spraak- en datamarkten. ,,Het nieuwe bedrijf zal de omvang en kracht hebben om de zich snel ontwikkelende breedbandmarkt te leiden'', zei president-directeur Brian Roberts van Comcast.

Aandeelhouders van MediaOne krijgen een gezamenlijk belang van 64 procent in het gefuseerde bedrijf, na een aandelenruil waarbij ze 1,1 aandeel Comcast krijgen, ofwel 80,16 dollar voor elk aandeel MediaOne. Dat betekent een premie van 32 procent op de slotnotering van 60,75 dollar voor MediaOne van afgelopen vrijdag op Wall Street. Dat aandeel is sinds januari met 50 procent in waarde gestegen. Topman Ralph Roberts wordt de voorzitter van de raad van commissarissen van de nieuwe onderneming, terwijl Brian Roberts de positie van president-directeur krijgt.

Comcast heeft zich sinds de verkoop van de mobiele-telefoonactiviteiten in januari aan SBC Communications gericht op de kernactiviteit kabelexploitatie. MediaOne was op zoek naar een nieuwe mediapartner, nadat dit bedrijf was afgesplitst van het telecombedrijf US West, eind vorig jaar. MediaOne consolideerde onlangs zijn internetactiviteiten in een joint venture met Microsoft en Time Warner, om het bedrijf Road Runner op te zetten dat modems met hoge snelheden produceert.

De fusie-overeenkomst is door beide raden van bestuur goedgekeurd en zalnaar verwachting voor het einde van dit jaar in werking treden. (CNN, KRF)