Japan wil betere relatie met N-Korea

Japan is bereid tot verbetering van de relaties met Noord-Korea en geeft volledige steun aan het ontspanningsbeleid van Zuid-Korea. Dit heeft de Japanse premier Obuchi, gezegd tijdens een bezoek aan Zuid-Korea.

Het driedaagse bezoek aan Zuid-Korea had plaats in een opmerkelijk op de toekomst gerichte stemming. In een lezing aan de Korea Universiteit in Seoul stelde Obuchi dit weekeinde voor dat Japan en Zuid-Korea een vrijhandelszone in Azië creëren. ,,In de 21ste eeuw moeten we in deze regio een vrijhandelszone opbouwen die vergelijkbaar is met de Europese Unie en waarvan Japan en Zuid-Korea de kern gaan vormen.'' Concreet zijn beide landen in gesprek over verzachting van Koreaanse handelsrestricties en een verdrag aangaande wederzijdse investeringen.

De relatie tussen beide buurlanden is jarenlang getekend door irritaties over onder andere het Japanse oorlogsverleden. Afgelopen herfst heeft de nieuw aangetreden president Kim Dae-jung voor een nieuw begin in de relatie gezorgd door na een Japans excuus te verklaren dat de rekening van de oorlog is afgedaan. Van Zuid-Koreaanse kant zijn vervolgens de anti-Japanse maatregelen verzacht. Er zijn nu voor het eerst sinds 1945 Japanse speelfilms in Zuid-Koreaanse bioscopen te zien.

Japan op zijn beurt volgt nu het Zuid-Koreaanse leiderschap ten aanzien van Noord-Korea. Kim Dae-jung is onverzettelijk in zijn overtuiging dat slechts het uitbreiden van contacten en ontspanning kunnen leiden tot hereniging van beide Korea's, die formeel nog immer in staat van oorlog leven. Desondanks bezworen Obuchi en Kim Dae-jung Noord-Korea tegelijkertijd om geen agressieve acties uit te halen. ,,We moeten Noord-Korea duidelijk maken dat als het een provocatie lanceert, het noorden zelf de grootste schade zal oplopen'', zei Kim Dae-jung zaterdag. Militaire samenwerking met de Verenigde Staten is daartoe onontbeerlijk, zo stelden beide leiders.

De huidige steun van Japan voor het zogenoemde `zonneschijn-beleid' van Kim, volgt op felle aanvallen richting Noord-Korea in de afgelopen zomer. Japan was woedend toen Noord-Korea op 31 augustus een drietrapsraket afschoot die door het Japanse luchtruim vloog – naar verluidt om een satelliet te lanceren. In de Japanse pers volgden felle uithalen naar de Noord-Koreaanse `dreiging' die klonken alsof de Noord-Koreanen zo konden binnenvallen. De Japanse regering stemde onmiddellijk in met jaren oude Amerikaanse verzoeken om mee te betalen aan ontwikkeling van een verdedigingssysteem tegen raketten. Ook besloot Japan om eigen spionagesatellieten te ontwikkelen.

De topontmoeting tussen Obuchi en Kim komt enkele dagen nadat Noord-Korea en de VS overeenstemming bereikten over Amerikaanse inspectie van een installatie waar de Amerikanen nucleaire activiteit vermoeden.

    • Hans van der Lugt