Internationale beurzen

LONDEN

De beurs van Londen ging vanochtend omhoog, ondanks dat veel beleggers hun winst namen en ondanks het lagere slot van Wall Street afgelopen vrijdag. De FTSE-index noteerde tegen het middaguur 15,2 punten hoger op 6178,4.

De sterkste stijger onder de hoofdfondsen was British Energy, nadat zakenbank Warburg Dillon Read, een dochter van Swiss Bank, een lovend rapport over het bedrijf had gepubliceerd.

FRANKFURT

Het Duitse bedrijf SAP, maker van software, was er de voornaamste oorzaak van dat de DAX-index vanochtend op de beurs van Frankfurt 42.70 punten lager noteerde op 5066,01. Veel beleggers namen vandaag afscheid van het aandeel. Hoewel SAP pas donderdag met de definitieve jaarcijfers komt zijn beleggers niet gerust op de vooruitzichten. Geruchten dat de verkopen het eerste kwartaal van dit jaar zijn gestagneerd resulteerden in een verkoopgolf. Eerder heeft SAP voor dit jaar een winstgroei voorspeld tussen de 20 en 25 procent.

Lufthansa leverde op 21,45 euro bijna drie procent in door winstnemingen. Ook chemiegigant Hoechst ging omlaag nadat grootaandeelhouder Koeweit het sein op groen heeft gezet voor fusiebesprekingen met de Franse branchegenoot Rhône-Poulenc. De grootaandeelhouder heeft er echter wel dreigend aan toegevoegd dat de fusie zijn beslag dient te krijgen onder Duitse voorwaarden.

Commerzbank noteerde 1,07 procent hoger op 28,40 euro omdat de bank afziet van overname van de Britse zakenbank Robert Fleming. Volgens een verklaring van het bedrijf vindt Commerzbank zijn positie in dit marktsegment sterk genoeg.

PARIJS

Op de beurs van Parijs blijft de vijandige overnamepoging van het Franse mode- en champagnehuis LVMH om Gucci (fabrikant van luxe artikelen) in te lijven de gemoederen bezig houden. Er werd vanochtend druk in LVMH gehandeld dat vrijdag een openbaar bod op Gucci heeft uitgebracht. Het aandeel ging 1,37 procent omlaag ondanks dat commissarissen bij Gucci zich bereid hebben getoond om met LVMH te gaan praten. De CAC-index noteerde eveneens lager, 0,84 procent op 4184,04

VERRE OOSTEN

De handel op de belangrijkste effectenbeurzen in Azië stelde vandaag weinig voor. Tokio was gesloten wegens een feestdag. De beurs van Hongkong was bij het slot van de handel 0,2 procent hoger. Singapore noteerde eveneens licht hoger, 1,6 procent.