In Turkije rellen en arrestaties tijdens Newroz

Het Koerdische nieuwjaar, Newroz, is gisteren in Turkije aanleiding geweest tot gewelddadigheden en honderden arrestaties. Het Koerdische nieuwjaar leidt doorgaans tot protesten tegen de Turkse overheid en botsingen met de politie. Dit jaar waren de spanningen al verhoogd door een golf van aan Koerden toegeschreven aanslagen na de gevangenneming van de Turks-Koerdische leider Abdullah Öcalan. De Newroz-viering, een van oorsprong zoroastrisch feest dat in de laatste vijf jaar door de Turkse autoriteiten tot een regionaal cultureel feest was omgevormd, was dit jaar dan ook helemaal verboden.

In Diyarbakir, hoofdstad van het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije, betrokken Turkse militairen in pantservoertuigen gisteren al in de vroege ochtend strategische posities om het verbod op de viering van Newroz af te dwingen. Hier werd slechts één incident gemeld. In Istanbul echter werden onlusten gemeld in de Koerdische wijk Gazi. De dag tevoren had de politie in Istanbul al honderden arrestaties verrricht tijdens invallen in bureaus van de pro-Koerdische HADEP-partij en in een Koerdisch cultureel centrum. Ook in Izmir, Kayseri, Adana en Gaziantep werden onlusten gemeld. In het hele land zouden meer dan 1.000 arrestaties zijn verricht.

Bij een bomaanslag in het zuidoosten van Turkije werd vrijdag schade aangericht aan de oliepijpleiding van het Iraakse Kirkuk naar de havenstad Ceyhan. De Iraakse olie-export via de pijpleiding is stilgelegd, zo is vandaag in oliekringen in Bagdad vernomen. Volgens de Turkse autoriteiten is de schade niet ernstig. De oliepijpleiding was eerder al doelwit van Öcalans Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Eerder deze maand werd zij geraakt bij een Amerikaanse luchtaanval op militaire doelen in Noord-Irak.

Het Turkse parlement stemt vandaag over een motie van wantrouwen, en praat vervolgens over uitstel van de verkiezingen van 18 april. Premier Bülent Ecevit zei gisteren dat zijn tegenstanders – de fundamentalistische Partij van de Deugd en seculiere parlementariërs die hun zetel dreigen kwijt te raken – gedoemd zijn te falen. De motie van wantrouwen heeft de steun nodig van 276 parlementariërs – de helft plus een van alle zetels – en dat zal inderdaad vermoedelijk niet lukken. Maar als de oppositie erin slaagt uitstel van de verkiezingen voor later deze week op de agenda te plaatsen, maakt zij meer kans. Een dergelijke motie behoeft slechts een eenvoudige meerderheid. (AP, Reuters, AFP)