Het prachtige geluid van de AM

De Bijlmer enquête mag dan het beeld opgeroepen hebben dat we in een supersone en voor politici en gewone stervelingen oncontroleerbare high-tech wereld leven, tegelijkertijd is tijdens de ondervragingen door de commissieleden toch ook pijnlijk boven water gekomen dat de meest eenvoudige geluidsweergave-techniek blijkbaar nog steeds in de kinderschoenen staat.

Zonder aanziens des persoons werden de meest ingewikkelde en interessante theorieën van arrogante superspecialisten over uraniumdeeltjes of anti-immuumziekten grondig verziekt door verkeerd afgestelde microfoons en andere subversieve knopdraai akties van een paar horens-dove leden van de geluidstechnici-mafia die bij vrijwel iedere manifestatie de aandacht op zich weet te vestigen door middel van knallende speakers en piepende of weigerende microfoons. Het leek me dan ook maar beter de enquête op de radio te volgen temeer omdat men in alle wijsheid had besloten het rechtstreekse verslag uit te zenden op de AM middengolf waarvan het geluid toch al zo abominabel is, dat zelfs het geknoei van de geluidsmensen in de Eerste Kamer niet eens meer opvalt.

Maar dat bleek achteraf niet het enige voordeel van het zo fel bekritiseerde en versmade middengolf geluid, want toen ik een paar dagen later iets te vroeg voor het Bijlmer gebeuren m'n autoradio aanzette en ik midden in een radio-verslag van een op handen zijnde staking bij het bankpersoneel terecht kwam, werd ik aangenaam getroffen door de intensiteit van het middengolf geluid. Het verslag klonk alsof het zich afspeelde op een groot winderig plein in de ijzige vriekou voor de half ingetrapte deur van een door zwaar bewapende militairen bewaakte bankinstelling die op het punt stond bestormd te worden. De vragen van de verslaggever klonken scherp en agressief, de aanwezige vakbondsleider had dat heilige korreltje in z'n stem dat diepe sociale bewogenheid uitstraalt en de schorre spreekkoren van het bankpersoneel riepen het beeld op van een grauwe ondervoede meute verschoppelingen die op het punt staat ten koste van alles z'n gelijk te gaan halen. Ik schrok me suf. Nu nog revolutie, dat kan toch niet meer.

Ik schakelde over naar Radio 1 op de FM band om op die nieuwszender misschien iets meer te horen over de op handen zijnde revolutie. Daar kwam ik, stom genoeg, natuurlijk in hetzelfde programma terecht maar dan wel met het volvette fluwelen storingvrije, sappige FM geluid dat meteen een heel ander beeld opriep van die op handen zijnde bankstaking. Niets had het meer te maken met een groot winderige plein met bewapende militairen en een belegerde bank. Integendeel, het was weer duidelijk de goedverwarmde met koffieautomaten en paprika chips gezegende kantine van de bank zelf waar een stotterende Radio 1 verslaggever stupide vragen stelt aan een vakbondsleider die met een oud FNV petje op z'n hoofd een spreekkoor tracht op te starten wat niet lukt omdat de ingehuurde geluidstechnicus net z'n koffie over het mengpaneel van de microfoon heeft laten vallen. En van het beeld van de grauwe meute verschoppelingen was al helemaal niets meer over. Verveeld en lamlendig achterovergezakte kale en breedbesnorde vetzakken met in de ene hand een fles bier en in de andere hand het aktie-vlaggetje die al boerend `broek uit!' beginnen te roepen als de pikvinnerige assistente van de vakbondsleider, ten behoeve van de radioverslaggeving, om wat meer aktie-bereidheid staat te smeken.

Het is me dan allemaal in een flits duidelijk. Wil de politiek in Nederland z'n geloofwaardigheid terugwinnen dan moet Radio 1 onmiddellijk van de FM af en verhuizen naar de AM Middengolf want de daar heersende geluidskwaliteit geeft een totaal ander beeld van onze samenleving en is zelfs in staat om van premier Kok nog een bevlogen revolutionair te maken, en daar is toch heel wat voor nodig.