Gucci en Baan in de lift

Softwarebedrijf Baan en fabrikant van luxe artikelen Gucci mochten zich vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs verheugen in de belangstelling van speculanten. De koers van Gucci, die belaagd wordt door het Franse drank- en parfumconcern LVMH, sprong vanochtend omhoog met bijna 10 procent tot 73,50 euro. De commissarissen van Gucci willen praten met de belager. Daardoor groeien de kansen op het slagen van het LVMH-bod, zo redeneerden de kopers. LVMH biedt 81 dollar voor een aandeel Gucci.

Baan lag eveneens goed in de markt bij de speculanten. Het bericht dat het noodlijdende bedrijf opnieuw een order heeft gekregen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gaf de koers van het fonds een stevige impuls. Baan dikte 0,70 eurocent aan tot 8,55 euro. Mede door de belangstelling voor Baan noteerde de AEX-index rond het middaguur 0,83 punten hoger op 548.

Een ander fonds dat de aandacht trok was TPG. Hoewel de winst met 820 miljoen gulden boven de eerder door het bedrijf uitgesproken verwachting lag, waren beleggers niet onder de indruk. Na bekendmaking van de cijfers daalde TPG met 1,10 euro naar 29,10.

Verder was het vrij rustig op de beurs. Dat Wall Street afgelopen vrijdag toch niet boven de 10.000-puntengrens sloot maakte vanochtend in Amsterdam weinig indruk. Bij de opening van de markt stond de index even op een verlies van enkele punten, mede door verkooporders van de beroepshandel. Gehandeld werd er door gebrek aan nieuws nauwelijks. Amsterdam wachtte, net als de andere Europese beurzen, op de opening van Wall Street. Hoogovens was de op een na sterkste stijger onder de AEX-fondsen. Het staal- en aluminiumconcern ging 1,50 euro omhoog naar 30,80. De uitgevers ondervonden nog steeds last van de onzekerheid over hun winstverwachtingen. VNU liet 0,75 euro liggen op 36,15, terwijl Elsevier 0,15 afgaf op 13,25. Wolters Kluwer noteerde een verlies van 0,55 euro op 170,50.