GERRIE'S EN WILLY'S EETFILOSOFIE

Wat hebben oud-wielrenner Gerrie Knetemann en psychiater Willy Pasini gemeen? Beiden deden een aandoenlijke uitspraak over eet-gevoelens. Professor Willy Pasini van de Universiteit van Genève weet waarom de hamburger in Frankrijk zo geliefd is. Deze burger doet de Fransen aan de moederborst denken: rond, zacht, warm, een beetje zoet en ook een tikje hartig. De twee halve zachte bollen, waar het vlees tussenin zit, kunnen met twee handen worden vastgepakt voordat er gretig in wordt gebeten. En ook het feit dat dit hapje in een doos wordt verstopt en even verborgen blijft speelt onbewust een rol.

Knetemann, eigenaar van vijf pannenkoekenrestaurants zei in een interview het volgende: ,,Pannenkoeken is heerlijke handel, weet je niet. Het is een soort soft-horeca, zeg maar. Stel je de gemoedstoestand voor van iemand die een pannenkoek gaat eten. Dat doe je niet uit narigheid. Als je je lamlendig voelt ga je misschien wel naar een café of een nachttent, maar dan ga je geen pannenkoek eten. Je hebt altijd te maken met ouders of grootouders met kinderen, positief ingestelde mensen.''

Vandaag een recept voor hartige pannenkoeken die als voorgerecht worden gegeten. Het beslag is genoeg voor vier `normale' pannenkoeken. Maak een beslag van het bakmeel, de eieren, melk en het zout. Rasp de ongeschilde, gewassen courgette. Knijpt het vocht eruit. Snijd de brie in dunne plakken. Snijd de krabsticks doormidden en pluis ze uit.

Roer courgette-rasp, krab en een beetje cayennepeper door het beslag. Bak de pannenkoeken en houd ze warm. Laat de plakjes brie onder de ovengrill zacht worden. Vouw de pannenkoeken in vieren. Bestrooi ze met bieslook en leg plakjes bijna gesmolten brie er bovenop.