Feyenoord te kijk gezet door Willem II en Adriaanse

Geforceerd trachtte Feyenoord-coach Leo Beenhakker de afgang van zijn ploeg tegen Willem II te bestempelen als een bedrijfsongeval. Maar na de nog te mager uitgevallen 4-1 overwinning voor de Tilburgers werd de aanstaande landskampioen door Willem II-trainer Co Adriaanse ontmaskerd als een onaantrekkelijk spelend elftal, dat zich in de eredivisie slechts onderscheidt door zijn efficiëntie. Hardop nadenkend vroeg Adriaanse zich af of de Rotterdammers gisteravond een offday hadden beleefd. ,,Of spelen ze altijd zo?'' Dodelijker kon een analyse van Feyenoord niet zijn.

In de aanloop naar het duel met de onaantastbaar geachte koploper had Adriaanse zijn weerzin geuit tegen de sobere speelstijl van Feyenoord. ,,Feyenoord voetbalt niet om het publiek te vermaken'', herhaalde hij gisteravond in een amusante dialoog met de zichtbaar geïrriteerde Beenhakker. ,,Willem II richt zich wel naar de markt en die vraagt om aanvallend voetbal met een hoge amusentswaarde. Wij spelen aantrekkelijker dan Feyenoord, want die ploeg telt met Cruz en Van Vossen slechts twee echte aanvallers. Mijn speltype is het niet.''

Willem II probeert altijd het spel te dicteren. Nooit zal Adriaanse concessies doen aan zijn klassieke spelopvatting, die bij Ajax is gevormd. ,,Willem II beantwoordt meer aan de Hollandse voetbalstijl dan Feyenoord'', meent Adriaanse. Ook die opmerking was een subtiel verwijt aan Beenhakker, die als voorzitter van het coachesplatform (CBV) juist de Nederlandse voetbalcultuur dient te bewaken. Die club heeft Adriaanse dit seizoen de rug toegekeerd, omdat hij het oneens was met de benoeming van de onervaren Frank Rijkaard tot bondscoach.

Dolgraag zou Adriaanse zijn werkwijze eens toetsen bij een topclub. Maar zijn soms betweterige toontje ontlokt niet alleen wrevel bij collega's als Beenhakker. Zo had Adriaanse kritiek op de aanstelling van scheidsrechter Luinge, die hem in september bij Feyenoord-Willem II naar de tribunes had gestuurd. ,,Ik vind het daarom merkwaardig dat hij ook de return mocht fluiten. Maar we weten van Luinge dat hij altijd nadrukkelijk het tegendeel wil bewijzen als hij de schijn heeft gewekt tegen Willem II te zijn.'' Beenhakker, laconiek: ,,Oh, vandaar.''

Ook achter de microfoon won Beenhakker het niet van Adriaanse. Maar de trainer van Feyenoord had ook geen recht van spreken na de bedroevende vertoning in Tilburg. Willem II speelt ook dit seizoen wellicht het leukste voetbal uit de eredivisie en dat met modale spelers, die onder leiding van Adriaanse een maximaal rendement halen.

Zo etaleerde de eerder mislukte vleugelspits Abdellaoui gisteren bij vlagen zijn vorstelijke techniek, hadden Ceesay en zijn stand-in `Papa' Sanou altijd diepgang in hun spel en ging van de bonkige spits Bombarda voortdurend dreiging uit. Daar achter speelden de aanvallend ingestelde architecten Ramzi en Galasek. Dat duo gaf tegen Feyenoord al voor rust vorm aan de zevende zege op rij, waardoor Willem II oprukte naar de vierde plaats.

Zoveel spektakel als Willem II heeft Feyenoord dit seizoen nog niet geboden, constateerde Adriaanse. Uitdagend refereerde hij aan de uitwedstrijden die Feyenoord dit seizoen heeft gespeeld. ,,Feyenoord heeft de meeste duels met één goal verschil gewonnen en alleen tegen Cambuur en MVV hoge scores behaald.'' Volgens Adriaanse kunnen de Rotterdammers zich een terughoudende tactiek permitteren omdat de meeste ploegen het niet aandurven de defensie van Feyenoord onder druk te zetten. Dat deed Willem II gisteravond wel en het resultaat was verbluffend. ,,Wild en onrustig'' had Feyenoord volgens Beenhakker in de eerste helft gespeeld en Adriaanse wist waarom.

Zijn diagnose: ,,De centrumverdedigers Konterman en Van Wonderen kunnen hun shirt na afloop van een wedstrijd meestal droog in de kast leggen, omdat ze nauwelijks op de proef worden gesteld. Wij hebben ze niet de kans gegeven de bal rustig rond te spelen. Zelfs doelman Dudek werd voortdurend opgejaagd.'' Toen werd het Beenhakker toch even te gortig. ,,Het lijkt net of Co meer duels van Feyenoord heeft gezien dan ik. Onze verdediging heeft ook tegen Ajax, PSV en Heerenveen onder druk gestaan, dit was echt niet nieuw hoor.'' De repliek van Adriaanse: ,,Die wedstrijd tegen Heerenveen heb ik gezien. Zij spelen zonder nummer tien, Heerenveen heeft geen druk gezet op jullie verdediging.'' Beenhakker: ,,Ja, ja Co, moet ik nu het clublied van Willem II gaan zingen?''

Alsof Feyenoord al niet genoeg was vernederd, stelde Adriaanse droogjes vast dat zijn ploeg matig had gespeeld. ,,Vooral het positiespel was slecht verzorgd en we hebben te veel kansen gemist.'' Zo had Ramzi volgens Adriaanse ,,eerst rustig zijn Marokkaanse krant kunnen lezen alvorens Dudek te passeren''. Toen bleef Feyenoord nog een 3-0 achterstand bespaard. Maar Ceesay deelde vlak voor rust alsnog de genadeslag uit, waarna het tweede bedrijf nog slechts een formaliteit was.

Toonde Adriaanse dan helemaal geen respect voor Feyenoord? ,,Voor het eerst sinds jaren begrijp ik het transferbeleid van Feyenoord'', zei Adriaanse ten slotte. ,,Technisch-directeur Baan en Beenhakker toonden visie door spelers als Konterman, Tomasson en Van Vossen te halen.'' Toch zou Adriaanse Ramzi, die Willem II wil verlaten, niet adviseren bij Feyenoord te gaan spelen. ,,Bij die club is hij slechts op de positie van Bosvelt een versterking. Ramzi past het beste bij Ajax.''

    • Robèrt Misset